Friese ouderen spreken zich uit

Welke toekomstverwachtingen hebben Friese ouderen omtrent wonen, geld, vrije tijd en zorg? Zorgbelang Fryslân begint een onderzoek, meldt de Leeuwarder Courant. De uitkomst wordt gebruikt bij het maken van plannen voor betaalbare ouderenzorg.

Hoe zien Friezen tussen de 55 en 75 jaar hun leven over tien jaar? Is hun huidige woning geschikt om in te blijven wonen als ze minder mobiel worden? Gaan ze in de buurt van hun kinderen wonen? Hebben ze een buffer voor extra zorgkosten? Dat is een greep uit de vragen uit het onderzoek genaamd ‘Ouderen spreken zich uit’.

Centrale vraag

Het wordt uitgevoerd op verzoek van Zorgkantoor Friesland, ouderenzorgorganisaties en gemeenten. Die zijn, samen met woningbouwcoöperaties en welzijnsorganisaties, bezig met het ontwikkelen van een regionale visie op ouderenzorg. Centrale vraag daarbij is volgens de Leeuwarder Courant: hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouderenzorg in Friesland kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar blijft?

Nog onvoldoende beeld

“We beschikken over de nodige cijfers, maar hebben nog onvoldoende beeld hoe Friese ouderen zelf tegen hun toekomst aankijken”, zegt de inkoper ouderenzorg bij Zorgkantoor Friesland in de Leeuwarder Courant. Friezen tussen de 55 en 75 jaar worden daarom uitgenodigd om – anoniem – hun verhaal te delen. De uitkomsten worden komend najaar gepubliceerd.