‘Dementie-tsunami’ minder hoog dan gedacht
De ‘dementie-tsunami’ wordt minder hoog dan gedacht. Het risico dat iemand dement wordt, is nu 13 procent kleiner dan tien jaar geleden, blijkt uit de grootste studie die ooit op dit gebied is gedaan en waarvan de uitkomsten recent in het nieuws waren.
Als de daling voortzet krijgen alleen al in Europa en de VS de komende decennia miljoenen minder mensen dementie dan tot nu toe werd gedacht. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van het Erasmus MC en de Harvard School of Public Health.
Licht aan eind van de tunnel
Het onderzoeksresultaat is volgens Erasmus MC opvallend. “Belangengroeperingen en onderzoekers waarschuwen al jaren – terecht – voor een tsunami van de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Maar er gloort dus licht aan het einde van de tunnel’’, zegt hoofdonderzoeker en arts-epidemioloog Frank Wolters. De onderzoekers hebben ruim 49.000 mensen gevolgd van 65 jaar en ouder.
Geweldig nieuws
“Ons onderzoeksresultaat is geweldig nieuws omdat het laat zien dat we dementie kunnen beïnvloeden. De genetische risicofactoren van de deelnemers zijn namelijk niet veranderd. De grote vraag is dus: Wat is er de afgelopen decennia wèl gebeurd in Europa en de VS, waardoor het risico op dementie is gedaald? Als we die antwoorden vinden, hebben we belangrijke sleutels in handen om dementie verder aan te pakken.’’