De wijk als zorggemeenschap
Volgens André Brand, bestuurder van HilverZorg, staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de manier waarop we naar zorg kijken. “Er wordt nu gedacht dat de stenen waarin je woont bepalend zijn voor welke zorg je krijgt. Daar moeten we van af”, zegt Brand in de Gooi- en Eemlander.
“Zorg moet er niet alleen zijn voor de mensen die in een verpleeghuis wonen, maar ook voor de thuiswonende ouderen in de wijk. We moeten proberen hen op dezelfde manier mee te nemen. Mensen thuis laten wonen, maar wel betrekken bij je locatie, en de zorg bieden die zij nodig hebben. De straten van de wijk moeten de gangen worden van het nieuwe verpleeghuis.”
Alles aan elkaar knopen
Een soort zorggemeenschap dus, waarbij de hele wijk samenwerkt om mensen die het nodig hebben te ondersteunen. “De kerk, het buurthuis, alles wat er in de wijk is moeten we aan elkaar knopen waardoor burgers voor elkaar kunnen zorgen. We moeten inzetten op sport en gezonder leven, het bij elkaar signaleren als het niet zo goed gaat. Die behoefte gaat dieper dan zorg alleen, het gaat ook om sociale cohesie.”
Ook andere facetten verstevigen
Rachel Leijdekkers, Manager Zorg bij HilverZorg, zegt in de Gooi- en Eemlander: “Het gaat verder dan alleen het medisch element wat door verpleegkundigen wordt uitgevoerd. Door mensen met hart voor hun naasten in te zetten willen we ook op andere facetten de wijken verstevigen.”
Wachtlijsten kort houden
Voorlopig blijven de wachtlijsten voor ouderen die toch op zoek zijn naar een verzorgingstehuis bij HilverZorg laag. “Juist omdat we ons best doen om iedereen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, en dáár de juiste zorg aan kunnen bieden, houden we de wachtlijsten kort”, legt Brand in de Gooi- en Eemlander uit. “Als mensen de keuze hebben, zullen ze altijd liever thuis blijven wonen, dus zetten wij ons daar voor in.”