De ouderenzorg wankelt
De overheid wil zorgkosten besparen door ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dit beleid heeft geleid tot een tweedeling, waarbij sommige kwetsbare ouderen niet de juiste zorg krijgen. Zorgverleners zien steeds meer schrijnende situaties omdat zorg thuis niet altijd haalbaar is, blijkt uit onderzoek van Follow the Money in samenwerking met onderzoeksprogramma Argos.
Ondanks de vergrijzing wil het demissionaire kabinet het aantal verpleeghuisplekken niet structureel uitbreiden. Dat betekent dat steeds meer ouderen thuis intensieve zorg nodig zullen hebben. Dit roept vragen op over de effectiviteit en kostenbesparing van thuiszorg in vergelijking met zorg in een verpleeghuis.
Verzorgingshuizen terug?
Gezondheidseconomen benadrukken dat zorg thuis niet per se goedkoper is en dat het neerkomt op een verschraling van professionele zorg. Desondanks voeren opeenvolgende kabinetten het langer thuis wonen-beleid steeds verder door. Dit moet op termijn een besparing van 1,2 miljard euro per jaar opleveren. Er is echter een groeiend tekort aan geschikte ouderenwoningen en personeel in de zorg, wat de uitvoering van het beleid bemoeilijkt. Sommige politici pleiten voor een terugkeer naar verzorgingshuizen, maar er is geen consensus over de juiste aanpak.