Buurt regelt de zorg zelf
In de ‘Zorgvrijstaat’ in Rotterdam-West creëren vrijwilligers een vangnet voor de buurt. “Mensen moeten beter georganiseerd kunnen zorgen voor elkaar. Omdat ze zelfredzamer moeten zijn. Daar draait het ons om”, zegt begeleideer Dennis Lohuius in Trouw.
´Wij vinden het mooi en waardevol om meer voor elkaar te kunnen zorgen. Zorgen voor elkaar is iets van mensen. De organisatiekracht van de wijk zijn we daarom verder gaan versterken.”
Zelf beugel regelen
Voor elkaar zorgen, dat betekent ook dat bewoners elkaar helpen als het wonen in dit drukke stadsdeel lastiger wordt,schrijft Trouw. “Je moest eens weten hoe ingewikkeld het is om aanpassingen in je woning te krijgen als je die nodig hebt. Terwijl: zo’n beugel in de badkamer kost maar een paar euro. Dus hebben wij er een zwik aangeschaft. En daar rijden wij dan mee langs bewoners om die zelf op te hangen.” Nieuw zijn de ideeën niet, laat staan revolutionair. “Voor elkaar zorgen, sociale samenhang: het is natuurlijk een beetje als in de jaren vijftig.”
Eigen wijkverpleger
De volgende stap voor de Zorgvrijstaat? Het zou zomaar de introductie van een lidmaatschap kunnen zijn, aldus Trouw. “Daar hebben we eerder over nagedacht, en nu weer.” Als ieder lid een tientje inlegt, kan de Zorgvrijstaat een wijkverpleger in dienst nemen. “Een eigen wijkverpleger”, zegt Lohuis. “Zo’n verpleeghulp zou geweldig zijn voor veel mensen hier.”