Boomers voor Boomers
We moeten goed voor elkaar zorgen, ook voor onze ouwe boomers, schrijft huisarts Rinske van de Goor in een Bevrijdingsdag-column in de Volkskrant.
“Maar die generatiesolidariteit wordt nu ernstig op de proef gesteld. De boomers konden in hun jeugd het werk onder veel boomers verdelen en er waren relatief weinig bejaarden te verzorgen in ons land. Maar nu, 40 jaar later, moet een veel kleinere groep mensen al het werk doen en daarnaast voor een trits boomerbejaarden zorgen.”
Verpletterende zorgbelasting
Dus raken de huidige werkenden overbelast en haken af. Als eerste in de zorg. Ze kiezen volgens Van de Goor voor individualiteit boven saamhorigheid, om te ontsnappen uit de wurggreep van de verpletterende zorgbelasting. “Door massaal dure zzp-ers te worden. Of ze geven hun maatschappelijk engagement helemaal op en worden coach en bieden alleen light-zorg voor de rijken. Waardoor de thuiszorgmedewerkers van nu straks zelf geen zorg meer kunnen krijgen.”
Tijd voor Participatiebejaarden
Generatiesolidariteit is goed, schrijft huisarts Van de Goor in de Volkskrant, maar er zit een grens aan. “We zullen ook moeten zorgen voor de generatie die nu de kar trekt. Mensen in de zorg hebben recht op een normale werkweek voor een fatsoenlijk loon.” Misschien is het tijd voor Participatiebejaarden. “Wie kan, helpt andere bejaarden, een soort Kinderen voor Kinderen: Boomers voor Boomers.”
Iedereen binnenboord houden
Zo moeten we proberen iedereen binnenboord te houden in de samenleving, aldus de Volkskrant-columnist. “Zodat niet alleen wij nu, maar ook de generaties na ons in ons land met de wind in hun haren kunnen fietsen met wie ze maar willen en waar ze maar willen. Zonder daarbij stil te staan. Behalve op 5 mei, als de vlaggen wapperen.”