Bij dementie veiligheid of vrijheid?

Ze duiken volgens her AD geregeld op: Burgernetberichten waarin wordt opgeroepen om uit te kijken naar een senior, met dementie of geheugenproblemen. Ze zijn vertrokken vanuit huis, een instelling of dagbesteding en spoorloos. Vraag in het AD is: Kunnen we onze dierbaren met dementie dan maar beter binnenhouden?

“Wij vinden het belangrijk dat mensen met dementie zolang dat kan, vrijheid blijven ervaren, naar buiten kunnen gaan. Dat is een groot goed”, zegt zegt Henriëtte Brons van Alzheimer Nederland in het AD. “Omdat je daarmee voorkomt dat ze niet in een isolement raken maar juist actief blijven en ook eigen regie houden over het leven.”

Oogje in het zeil

Al is er natuurlijk altijd een dilemma tussen vrijheid en veiligheid, erkent Brons in het AD. “Dus als het gaat om je eigen moeder, vader of partner, blijf er over praten. Benoem het vooral als je je zorgen maakt, maar beknot iemand niet te snel in zijn vrijheid. Kijk hoe je een oogje in het zeil kunt houden.’’

Wen er maar aan

Maar ook de samenleving heeft een verantwoordelijkheid, vindt Alzheimer Nederland. “Wij zeggen altijd: mensen met dementie op straat, wen er maar aan. Want in 2040 zijn er een half miljoen mensen met dementie in Nederland. En ook dan wonen de meeste mensen gewoon thuis en bij jou in de straat. Mensen zoals jij en ik die een boodschapje doen, naar de bibliotheek gaan of ergens naartoe willen.’’

Politie

De politie laat in het AD weten dat vermissingen van oudere, dementerende personen op dezelfde manier worden opgepakt als een ‘normale’ vermissing. Alleen worden ze vanwege de kwetsbaarheid wel sneller als urgent bestempeld en zullen agenten eerder in de buurt of in de omgeving van de woning van de oudere gaan zoeken, in de hoop deze snel te vinden.