Award voor tandarts-geriatrie

“Het winnen van de Award voelt voor mij als een oeuvre award.” Dat zegt tandarts-geriatrie Peter de Goede, die is onderscheiden met de Mondzorg Award van tandartsenorganisatie KNMT. Voor de KNMT Mondzorg Award komt een persoon of groep personen in aanmerking die recent het beste initiatief nam op gebied van het bevorderen van de mondgezondheid in Nederland of daarbuiten.

Telefonisch spreekuur

De Goede werd voor de Mondzorg Award voorgedragen vanwege het telefonisch spreekuur bij Senioren Brabant-Zeeland, maar ook voor zijn werk in een aantal ziekenhuizen en op de Vitaliteitsdagen en in het algemeen voor ‘De mond niet vergeten’ waarvan hij ambassadeur is.

Erkenning

“Dankzij de nominatie hebben zich mensen van Den Helder tot Heerlen gemeld en bereiken mij felicitaties en waarderingen die erg goed afstralen op ons als beroepsgroep”, zegt De Goede. Erkenning ziet de tandarts-geriatrie ook in de bezoeken van vertegenwoordigers van het ministerie van VWS en Zorginstituut Nederland aan Den Bosch.

Screeningskaartje

Samen met de afdeling geriatrie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakte De Goede een screeningskaartje. Ook is er voor de consulten aan huis en in het ziekenhuis een rapportageformulier. En is er voor screening én educatie multidisciplinair het Doorleefplan; geschikt voor alle ouderen.

Vitaliteitsdagen

Voor de afdelingen klinische geriatrie en ouderenpsychiatrie legt de tandarts-geriatrie  bezoeken af in het ziekenhuis en is hij bereikbaar via het landelijk telefonisch  spreekuur. Voor poliklinieken zijn er flyers met info. Tijdens de Vitaliteitsdagen en voor het Brain Research Center sprak De Goede al meer dan 4000 ouderen namens De Mond Niet Vergeten en Senioren Brabant-Zeeland. Er komen regelmatig studenten, tandartsen, geriaters of verzorgenden kijken en helpen.

Mondgezondheid als leefstijl

De Goede benadrukt ook het belang van preventie: voorbereiden op het moment dat het lichamelijk of geestelijk wat minder gaat. Bij het Fijn Oud Paspoort ( FOP) gaat het ook over mondgezondheid als leefstijl. Tijdens het burgerberaad ouderen, waar de tandarts-geriatrie in Den Bosch als deskundige bij betrokken was, bleek dat er behoefte is aan een consultatiebureau voor ouderen. “De Vitaliteitsdagen en het spreekuur zijn voorbeelden die daar op lijken.”

Toenemend probleem

Bij alle inspanningen om ouderen eerder te bereiken en voor te bereiden ziet De Goede als een probleem toenemend ageism ( seniorisme). “Ouderen en financieel zwakkeren worden als ‘onrendabelen’ overgeslagen in de zorg. Binnen de mondzorg voor ouderen en gehandicapten is dit ronduit stuitend. Aan de telefoon bereiken mij klachten uit het hele land.’ Graag vestigt De Goede de aandacht op een artikel dat afgelopen week in tijdschrift Geron verscheen over het belang van mondgezondheid.