Agressie door onbegrepen gedrag
Bijna driekwart van de verzorgenden en verpleegkundigen die met ouderen met dementie werken, hebben last van verbaal en fysiek geweld.
Ouderen met dementie die personeel in de borsten of billen knijpen, die schelden of zich fysiek en verbaal verzetten tijdens de verzorging – het komt voort uit ‘onbegrepen gedrag’. Slechts een op de vier verzorgenden en verpleegkundigen heeft tijd om dit soort gedrag te doorgronden en te begeleiden, zo blijkt volgens Trouw uit een onderzoek van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) en de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Ruimte om kennis op te doen
Minister Conny Helder zegt in een reactie op het onderzoek dat zorgorganisaties hun medewerkers voldoende ruimte moeten geven om kennis en expertise op te doen rond dit onbegrepen gedrag. “Zorgmedewerkers die de juiste kennis en expertise bezitten en goed uitgerust zijn om zorg te verlenen aan deze mensen, kunnen de cliënten beter verzorgen en er zo voor zorgen dat onbegrepen gedrag minder vaak voorkomt. Dat is goed voor de cliënt én voor de medewerkers.”
Gedrag hoort bij ziektebeeld
Uit het onderzoek van Pointer blijkt ook dat drie op de vier verzorgenden en verpleegkundigen de afgelopen jaren te maken hebben gehad met fysiek of verbaal geweld. Niet verwonderlijk, schrijft Trouw,het gedrag hoort bij het ziektebeeld. Maar het trekt een zware wissel op het zorgpersoneel. Dat kan ertoe leiden dat zorgmedewerkers sneller naar medicatie voor hun cliënten grijpen.
Minder pillen, meer scholing
Medicatie geven is eigenlijk niet meer dan verdoven, en daarom is het gebruik van de pillen omstreden. Ook omdat er bijwerkingen zijn. V&VN-bestuurslid Jaap Kappert – zelf werkzaam als verpleegkundig specialist in een verpleeghuis – is dan ook blij dat minister Helder inzet op minder psychofarmaca en meer wil investeren in de ontwikkeling en scholing van verpleegkundigen en verzorgenden.