Luide roep om medicijncheck

Apothekersvereniging KNMP en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zijn voorstander van een jaarlijkse medicijncheck voor ouderen en chronische zieken. Eerder al pleitte Patiëntenfederatie Nederland hiervoor, aldus de Telegraaf.

Reinier Bax, bestuurslid van de apothekersvereniging KNMP, zegt: “Met name ouderen gebruiken veel medicijnen. Als we daarnaar kijken, zien we soms middelen waarmee een patiënt beter kan stoppen. Of een dosering kan net even anders.”

Vooral 75-plussers uitgenodigd

Helaas kijken artsen en apothekers daar niet standaard naar, aldus de Telegraaf. Met als gevolg dat veel patiënten van niets weten en blijven slikken. Bax vertelt dat zaken beter kunnen. “Apothekers nodigen nu met een bepaalde regelmaat patiënten uit voor een medicatiebeoordeling. Ze kijken dan naar de dosering van hun medicatie, naar bijwerkingen en naar combinaties van geneesmiddelen.” Op dit moment nodigen apothekers nog vooral 75-plussers uit die veel medicijnen gebruiken. „Maar je zou eigenlijk met veel meer mensen willen praten. En het liefst ieder jaar.”

Volledig vergoeden

Lastig vindt Bax wel dat een medicijncheck in de apotheek geld kost. Al snel tussen de 35 en 100 euro, afhankelijk van de apotheek die de rekening stuurt. Bax: „Zo’n medicijnbeoordeling valt onder de basisverzekering. Maar bij een deel van de verzekeraars gaat het bedrag van het eigen risico af. Omdat niet iedereen dit geld nu kan missen, haken mensen nu soms af.” Omdat er wel gezondheidswinst is te behalen, pleit Bax er in de Telegraaf daarom nu voor dat zorgverzekeraars zo’n check voortaan volledig vergoeden. Behalve de apothekers, zijn ook de huisartsen volgens Bax verantwoordelijk voor hoe het nu gaat. Uiteindelijk schrijft de arts het herhaalrecept uit. Hij of zij kent de patiënt het best en weet als geen ander of die nog voldoende baat heeft bij het medicijn.”

Medicijn-APK

Ongeveer 1 op de 6 permanente medicijngebruikers in Nederland heeft geen tot nauwelijks contact met een zorgverlener over dat medicijngebruik, blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder medicijngebruikers in Nederland. De Patiëntenfederatie roept daarom voorschrijvers van medicijnen en apothekers op om alerter te zijn op het contact met medicijngebruikers. “Wat ons betreft moet iedereen die langer dan een jaar medicijnen gebruikt, jaarlijks een gesprek over dat medicijngebruik hebben. Noem het een medicijn-APK,” aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland. “Naast dat een groot deel van de medicijngebruikers regelmatig contact simpelweg op prijs stelt, kan dit ook bevorderlijk zijn voor de gezondheid van patiënten, maakt het patiënten bewuster van de medicijnen die zij gebruiken en gaat het verspilling van medicijnen tegen.”

Ouder lichaam reageert anders

Geneesmiddelenonderzoeker Rob Heerdink maakt zich vooral zorgen over de groep oudere, langdurige medicijngebruikers, zegt hij in radioprogramma Spraakmakers. “Ouderen gebruiken doorgaans meer geneesmiddelen en hebben te maken met een veranderd lichaam”, zegt Heerdink. Een lichaam dat ouder wordt kan ook anders (gaan) reageren op de voorgeschreven middelen. “Het metabolisme veranderd en de werking van de nieren. Soms is er ook een andere vethuishouding en dat zijn allemaal zaken waardoor ook de werking van een geneesmiddel kan veranderen.” Alleen daarom al is het volgens hem goed om met deze patiënten af en toe te kijken of de dosering omlaag kan.