Gezondheidsverschillen kleiner maken
Iedereen verdient gelijke kansen op een goede gezondheid. Dit is niet vanzelfsprekend. Er bestaan grote gezondheidsverschillen in Nederland. Om deze verschillen kleiner te maken zullen organisaties vanuit verschillende disciplines moeten samenwerken. Zo bleek gisteren tijdens het symposium waar vertegenwoordigers vanuit politiek, wetenschap, zorg en gemeenten aanwezig waren.
Mensen uit de lagere inkomensgroep hebben gemiddeld een 10 % lagere 5- jaarsoverleving dan patiënten uit hogere inkomensgroepen. De verschillen in overleving en kwaliteit van leven bij kanker kunnen slechts deels verklaard worden door fysieke factoren.
De verschillen in het gezondheidsvaardigheden ( het gemak waarmee iemand informatie begrijpt) spelen eveneens een rol en leefomstandigheden en financiële situatie zijn belangrijk. Mensen met een lager inkomen hebben vaak meer obstakels als het gaat en keuzes en toegang tot zorg en gezondheid.
Complexe zorg door comorbiditeit
Een van de deelnemers aan het symposium was Peter de Goede, tandarts-geriatrie. Zijn zorg gaat uit naar ouderen die wel toegang hebben tot de (mond)zorg maar die toegang dreigen te verliezen vanwege geestelijke, lichamelijke of sociale oorzaken en vooral vanwege de comorbiditeit die de zorg complex maakt en waar de individuele zorgverlener niet altijd een passende oplossing voor heeft.
Laagdrempelige toegang
De Goede: “Het symposium legde dan ook de nadruk op samenwerking vanuit diverse disciplines. Die behoefte aan samenwerking en laagdrempelige toegang tot zorg staan ook beschreven in de aanbevelingen vanuit het Bossche burgerberaad waarin gesproken is met inwoners uit alle sociaal-economische klassen. Mooi voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking is de pilot mondzorg in Den Bosch waarbij vergoeding voor tandartskosten wordt verstrekt vanuit de bijzondere bijstand.”
Waarde voor de samenleving
Met bijzondere waardering luisterde de tandarts-geriatrie naar de symposiumbijdrage van Robert Vonk, hoogleraar en adviseur voor de Raad Volksgezondheid en Samenleving, die helder uiteen zette dat gezondheid waarde aan de samenleving toevoegt. De Goede:”Dit als welkome tegenhanger van de opvatting dat kwetsbaren en ziekte als kostenpost gelden.”