Woningbeleid Amsterdam richten op senioren
Als Amsterdam zich meer richt op het bouwen van seniorenwoningen, zou dat een groot effect hebben op de doorstroming, stellen Keren Hirsch en Jacques Bettelheim van de stadsdeelcommissie Zuid (PvdA) in Het Parool.
Wat Hirsch en Bettelheim betreft is het tijd om het woningbeleid in Amsterdam te herzien en te richten op het bouwen van woningen voor senioren. “Dit lijkt misschien een eenzijdig beleid, maar het effect op de doorstroming is enorm.”
Smalle trappen
Daarnaast is het ook zo dat veel senioren momenteel in Amsterdam wonen in woningen die niet zijn aangepast aan de fysieke beperkingen die ouderdom mogelijk met zich meebrengt. Denk aan smalle trappen, hoge drempels en badkamers zonder aanpassingen. Toch blijven veel ouderen in deze woningen, simpelweg omdat er te weinig geschikte alternatieven zijn.
Goed en veilig oud worden
“Door bewust te investeren in seniorenhuisvesting, kunnen we ouderen een woning bieden waar ze wél goed en veilig oud kunnen worden, waarmee we hopelijk ook een zorginfarct voorkomen”, schrijven Hirsch en Bettelheim in Het Parool.
Sociale controle
Geclusterde seniorenwoningen hebben nog een ander positief effect: sociale controle. Bij de bestaande complexen die Amsterdam al heeft, zoals de Aquinohof in de Rivierenbuurt, zie je dat men echt een oogje in het zeil houdt. Men kent elkaar, herkent signalen en kijkt daarom ook echt naar elkaar om. Ook is het voor de wijkverpleging efficiënt dat ouderen hier samen in één gebouw wonen.”
De stad vergrijst
Daarnaast wordt Amsterdam in rap tempo ouder, merken de beide PvdA’ers op in Het Parool. “De stad vergrijst, en de vraag naar seniorenhuisvesting zal alleen maar toenemen. Dit betekent dat investeren in geclusterde seniorenwoningen niet alleen een oplossing is voor de huidige crisis, maar ook een toekomstbestendige strategie.”