Weinig enthousiasme voor verzorgingshuis

Uit een onderzoek van de ouderenbond ANBO-PCOB blijkt dat slechts 8 procent van de thuiswonende ouderen wil verhuizen naar een verzorgingshuis zodra ze meer zorg en ondersteuning nodig hebben. Die minieme animo is volgens NRC saillant omdat het kabinet onderzoek doet naar de terugkeer van het verzorgingshuis.

Liever verkassen ouderen naar een zelfstandig appartement in een wooncomplex met een eigen voordeursleutel en zorg op afroep. Of blijven ze wonen op hun oude adres door meer thuiszorg in te schakelen. Dat blijkt uit een deze week te verschijnen peiling onder 3.583 thuiswonende 65-plussers, uitgevoerd door onderzoeksbureau Abbi in opdracht van ANBO-PCOB.

Representatieve steekproef

De steekproef is volgens NRC representatief voor thuiswonende 65-plussers: data werden gewogen op onder meer geslacht, opleiding, leeftijd en regio. “Stel,” zo luidde de vraag, “u heeft door ouderdomsklachten meer zorg nodig, u heeft geen partner en bent nog ‘te goed’ voor het verpleeghuis: wat zou u doen?” 29 procent zegt in dat geval het liefst de thuiszorg in te schakelen, 18 procent ‘weet het niet’, de overige 53 procent staat open voor verhuizen.

Eigen voordeursleutel

Maar waarheen? Slechts 14 procent van deze ‘verhuizers’ zegt volgens NRC in een verzorgingshuis te willen wonen, waar zorgmedewerkers na een klop op de deur hun kamer binnenstappen. Liefst 90 procent woont liever in een zelfstandig appartement met eigen voordeursleutel in een zogenoemd ‘woonzorgcomplex’ voor senioren – de zorg komt daar langs op afspraak.

Zelfstandigheid belangrijkst

Gevraagd welke aspecten ze belangrijk vinden bij het kiezen van een woonvorm, kruisen de meeste ouderen ‘zelfstandigheid’ aan, gevolgd door ‘privacy (mijn eigen voordeur)’ en ‘zelf beslissen hoe mijn dag eruitziet. “Als je de vraag stelt: ‘Wil u het bejaardentehuis terug?’, zijn veel mensen bereid ‘ja’ in te vullen”, zegt de ouderenbond in NRC. “Maar als de vraag is: ‘wil je er zélf wonen?’, is het enthousiasme veel minder groot.”