Toewijzen op basis van motivatie

Wonen in een hechte en actieve gemeenschap vergroot het sociale netwerk van ouderen en draagt bij aan de zelfredzaamheid van ouderen, schrijft een projectmedewerker van Woonzorg Nederland in Binnenlands Bestuur.

“Bij het bouwen van een zelfredzame gemeenschap is het belangrijk dat ook de motivatie om in een complex te komen wonen een belangrijke factor is. Wanneer iemand gemotiveerd is om een actieve bijdrage te leveren in een gemeenschap (uiteraard op het niveau dat iemand kan), dan draagt dit bij aan de samenredzaamheid van de gemeenschap.

Woningverdeelsysteem

“Veel gemeenten werken echter met een woningverdeelsysteem”, zo wordt vanuit Woonzorg Nederland in Binnenlands Bestuur opgemerkt. “Deze systemen zorgen ervoor dat de mensen die het langst ingeschreven staan, meestal als eerste de woning toegewezen krijgen. Het maakt dan niet uit of de kandidaat die de woning toegewezen krijgt dan ook interesse heeft betrokken te zijn bij de gemeenschap die in een complex is.”

Uitzonderingen maken

Gemeenten kunnen in de huisvestigingsverordening uitzonderingen maken op de toewijzing. “De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld de uitzondering dat bij woongemeenschappen ruimte is voor toewijzing op basis van motivatie. Uiteraard is het belangrijk dat deze toewijzing wel transparant verloopt.”