Subsidieregeling collectieve woonvormen

Een grote groep Brabanders, van starters tot senioren, heeft geen schijn van kans op een betaalbare woning, ziet gedeputeerde Erik Ronnes ‘elke dag’.

Voor inwoners die collectieve woonvormen als CPO-projecten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) zien zitten, zijn nu subsidieregelingen beschikbaar, meldt het Brabants Dagblad.  Brabant spekt de pot in eerste instantie met 5 miljoen euro.

Steeds meer in trek

Volgens de provincie komen collectieve woonvormen steeds meer in trek. Ronnes zegt in het Brabants Dagblad: “Als er in de aanlooptijd nog veel onzeker is, moet je al wel kosten maken.” Banken zijn daar niet zo happig op, waardoor mensen zelf de portemonnee moeten trekken. Dat willen (of kunnen) ze in het prille begin van een woningbouwproject lang niet altijd, waardoor initiatieven niet van de grond komen.

Steun in de rug

Daar wil de provincie met de subsidieregelingen een einde aan maken. De Brabantse steun in de rug varieert van een paar duizend euro om een collectief wooninitiatief op te starten tot een renteloze lening van meerdere tonnen voor daadwerkelijke bouw van een of meerdere woningen.

Starters en senioren

Voor de enorme woningopgave waar Brabant voor staat gaan de regelingen het grote verschil niet maken, verwacht Ronnes volgens het Brabants Dagblad. “Ook al zijn het er ‘maar’ duizend: het doet wel iets aan het totaal. We willen alles doen om woningbouw van de grond te krijgen. Dit is een extraatje. Maar wel een die ervoor kan zorgen dat de woningmarkt voor bepaalde groepen, als starters en senioren, wél toegankelijk wordt.”