Starre regels maken alles veel te complex
Door regeldruk wonen oudere Amsterdammers vaak niet in een veilige, passende woning. Verhuisregelingen zijn nodeloos ingewikkeld en het aanvragen van een traplift is vaak een crime, stellen Cliëntenbelang, huurders- en bewonersorganisaties in een manifest. ‘Starre regels maken alles veel te complex.’
De klachten van ouderen die bij Cliëntenbelang Amsterdam binnenkomen, zijn soms zo ondoorgrondelijk, dat er volgens Het Parool maar één woord voor is: kafkaësk. “We zien dat veel ouderen vastzitten in ongeschikte woningen, zegt Dessie Lividikou van Cliëntenbelang Amsterdam. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan ouderen die via de Wmo geen traplift krijgen omdat het te duur is of omdat ze op de wachtlijst staan voor een rolstoelwoning.” Volgens Lividikou zijn dat ook schrijnende situaties waarbij ouderen op een bovenwoning zitten ‘opgesloten’, omdat ze de trap niet meer af kunnen. “Dat heeft natuurlijk heel veel impact op hun sociale leven, op hun mentale gezondheid, maar ook op hun fysieke gezondheid. Ze raken geïsoleerd.”
Bureaucratisch doolhof
Of ouderen nou verkassen, of hun woning willen aanpassen, ze belanden te vaak in een bureaucratisch doolhof en dat moet drastisch veranderen, stelt Cliëntenbelang Amsterdam, gesteund door huurders- en bewonersorganisaties zoals de Amsterdamse Federatie Huurderskoepels (FAH), in een manifest dat morgen aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Het manifest komt nú, omdat er steeds meer klachten van ouderen binnenkomen, legt Lividikou uit.
Waardig en plezierig ouder worden
De wethouders Zorg en Volkshuisvesting) laten in Het Parool weten blij te zijn met de adviezen van Cliëntenbelang. Ze stellen dat iedereen ‘waardig en plezierig ouder’ moet kunnen worden in Amsterdam. Behalve het ontwikkelen van de Lang Leven Thuisflats, investeert de gemeente tot 2026 extra in woonzorgcirkels, zorggeschikte woningen en ondersteuning bij verhuisregelingen. Ook onderzoekt de gemeente hoe het voor ouderen makkelijker kan worden gemaakt om – met aanpassingen – thuis te blijven wonen en start eind deze maand de nieuwe campagne ‘Praat vandaag over morgen’, waarin ‘jonge ouderen’ worden aangespoord om na te denken over hun oude dag.