Samenwonen in een Thuishuis
Het Thuishuisproject is volgens de Telegraaf een gezellig alternatief voor het traditionele verzorgingshuis. Ouderen wonen hier zelfstandig in een eigen woonruimte, maar delen een keuken, huiskamer en hobbyruimte, waar ze samen koken, eten en plezier maken. Hier zijn buren huisgenoten, die verhalen en ervaringen delen en samen van het huis een warm thuis maken.
“Ik vergelijk het altijd met een studentenhuis voor ouderen. Ze wonen onder hetzelfde dak en hebben allemaal taken zodat de dagelijkse gang van zaken geregeld is. Maar het grote verschil is natuurlijk wel dat het voor deze bewoners waarschijnlijk het laatste thuisadres is”, zegt projectleider Thirsa Brings van de Stichting Thuis in Welzijn in de Telegraaf. “En al deze mensen willen graag oud worden, maar dat niet alleen beleven. Vandaar deze woonvorm om eenzaamheid te voorkomen en er voor elkaar te zijn.”
Concept werkt
Inmiddels zijn er zeven thuishuizen en is er één in aanbouw. Brings: “We willen graag verder uitbreiden, omdat we zien dat dit concept werkt. De provincie Zuid-Holland heeft het inmiddels helemaal omarmd en wil dat er de komende twee jaar nog vijftien bijkomen. Vooralsnog waren het allemaal huizen die door woningbouwcorporaties zijn gerealiseerd voor mensen met een smalle beurs. Maar in Woerden bouwt een projectontwikkelaar er een voor bewoners die iets meer te besteden hebben. Maar ook daaronder zijn alleenstaanden die eenzaam zijn en graag hun ‘oude dag’ met anderen willen doorbrengen.”
Hospiteren
“Het is belangrijk dat de woongroep qua samenstelling klopt”, zegt vrijwilligerscoördinator Wendy Admiraal in de Telegraaf.. “Er is een wachtlijst voor het Thuishuis, maar als er een plek vrijkomt bepalen de bewoners wie er het beste bij hen past. Dan moet je dus echt gaan hospiteren, zoals studenten ook doen voor een kamer. Maar naast het huis zelf zijn we ook actief om eenzame alleenstaanden op te sporen en te betrekken bij sociale activiteiten. Zo hebben we in Noordwijk de buurtbus, waar je een kop koffie of thee kunt komen drinken en maken we samen soep. Maar in Harderwijk, Woerden of Deurne doen ze dat weer anders, want daar kan de ‘klankkleur’ van de gemeenschap net weer anders zijn.”