Nijmegen wil af van ‘verhuisboete’

Ouderen die verhuizen van een huis naar een kleiner appartement, moeten soms honderden euro’s extra huur betalen. Als gevolg blijven ze wonen in hun (te) grote woning, terwijl daar ook een gezin zou kunnen wonen. De Nijmeegse politiek wil daar nu iets aan doen, meldt dagblad de Gelderlander.

Om de doorstroom te vergroten wil een meerderheid van de gemeenteraad onderzoeken of Nijmegen de huur voor deze senioren kan verlagen. “Met alleen bouwen lossen we de woningcrisis niet op. We moeten ook aan creatieve oplossingen denken”, stelt initiatiefnemer Charlotte Brand (PvdA) volgens de Gelderlander.

Utrecht als voorbeeld

In Utrecht verlenen de woningcorporaties al een korting. Daar betalen ouderen die uit een te groot huis verkassen maximaal 50 euro meer voor hun nieuwe appartement. Dankzij de aangenomen motie gaat de gemeente in overleg met de woningcorporaties bekijken of zo’n systeem ook in Nijmegen haalbaar is.

Mes snijdt aan twee kanten

Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, aldus de Gelderlander: (jonge) woningzoekenden hebben zo meer kans op een vrijgekomen woning, terwijl ouderen vaak blij zijn dat ze naar een kleiner, levensloopbestendig huis kunnen verhuizen. De woningcorporaties hoeven er niet op achteruit te gaan, omdat zij de vrijgekomen eengezinswoning weer voor meer geld kunnen verhuren.