Moet echt alles wijken voor brandveiligheid

Vanwege brandveiligheidsregels gaat de bezem door seniorencomplexen. Planten en biljarttafels moeten wijken, aldus een reportage van Trouw vanuit Berg en Dal.

Het is niet dat woningcorporatie Waardwonen de oudere bewoners De Symphonie hun pleziertje niet gunt. Waardwonen houdt zich aan de nieuwe landelijke regels rondom de brandveiligheid, die in juli 2024 zijn aangescherpt. Dit gebeurde als reactie op de fatale flatbrand in Arnhem toen op Nieuwjaarsdag 2020 twee mensen overleden nadat een bank in een portiek vlam vatte.

Vrij van obstakels

Vluchtroutes in wooncomplexen horen vrij te zijn van obstakels en verder moet alles wat brandbaar is weg uit de gangen en portieken. Dus geen scootmobielen of rolstoelen, zelfs geen plantje op de gang, een bloemstuk bij de lift of – als de tijd van het jaar daar is – sfeervolle kerst- of carnavalsversiering, aldus Trouw. Een deurmat van een halve vierkante meter mag nog net, maar verder mag er vrijwel niets meer hangen, staan of liggen. En al helemaal geen biljarttafel.

Bewoners teleurgesteld

Op verschillende plekken in het land is er volgens Trouw onrust over de nieuwe regels. Bewoners vinden het ongezellig en vrezen een toename van eenzaamheid als hun gezellig ingerichte hoekje met wat stoeltjes en planten moet verdwijnen of de scootmobiel een stuk verder weg in een aparte ruimte moet worden gestald. Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, hoort van corporaties terug dat bewoners teleurgesteld zijn.

Aanvaardbaar risico

“Dit haalt de levensvreugde voor veel ouderen weg”, zegt volgens Trouw de wethouder in Berg en Dal. In 2024 kwamen in Nederland 30 mensen om bij 27 woningbranden. Hiervan vonden 16 branden plaats in een eengezinswoning. “Elk slachtoffer is er absoluut eentje te veel”, zegt de wethouder. “Toch is het risico ontzettend klein. Soms moet je wellicht een aanvaardbaar risico durven nemen.”

Lokaal beleid maken

Daarom nam de wethouders contact op met Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit. Volgens hem is het misschien mogelijk om, goed onderbouwd, afwijkend lokaal beleid te maken, aldus Trouw. Dan zou de gemeente alsnog toestemming mogen geven voor het biljart.