Knarrenhof in Groningen op zijspoor

De gemeente Groningen zet zelf de schouders onder de plannen voor een woonhof voor ouderen in Garmerwolde. De landelijke ‘Knarrenhof’-organisatie, met als basis Groningen, lijkt als ontwikkelaar op een zijspoor te belanden.

Er hangt volgens het Dagblad van het Noorden een, zacht gezegd, gespannen verhouding tussen de gemeente en de geestelijk vader en drijvende kracht achter het Knarrenhof-concept Peter Prak. Wethouder Roeland van der Schaaf vindt dat de Knarrenhof vaker de confrontatie zoekt dan andere ontwikkelaars van vergelijkbare woonprojecten en roept op om het voortaan “meer te zoeken in samenwerking dan in tegenstand”.

Externe deskundige

Intussen is een groep ouderen die werkt aan het Garmerheerd-project,door het stadhuis gekoppeld aan een externe deskundige. Die staat de initiatiefnemers in opdracht en op kosten van de gemeente bij met raad en daad over ruimtelijke voorbereidingen, ontwerp en financiering van het bouwplan.

Gemeente zelf partij

Na jaren aan de zijlijn maakt de gemeente zich daarmee zelf tot partij in het project, zegt een collegewoordvoerder in het Dagblad van het Noorden. De gemeentelijke begeleider moet de initiatiefnemers “inspiratie, voorbeelden of modellen” aanreiken en brengt ze in contact met vergelijkbare woonprojecten in de stad waar ze lering uit kunnen trekken.

Acht jaar wachten

Prak en de initiatiefgroepen die hij vertegenwoordigt, raken ondertussen ongeduldig. In de stad wachten de ouderen van Noaberhof al acht jaar op een geschikte locatie en ook in Garmerwolde komen de plannen maar moeizaam van de grond. “Als de verenigingen echt vrij kunnen kiezen dan schikken wij ons in die keus. Want wij zijn er voor de mensen. Maar vooralsnog staan die vierkant achter ons omdat ze ons concept en onze organisatie vertrouwen. We hopen dat de gemeente en de politiek de burgers ook die keuzevrijheid gunnen.”