Huisje, boompje, woongroep

Ieder zijn eigen kleinschalige woning op een voormalig boerenerf, met oog voor elkaar, de natuur én ieders gezondheid. Dat is erfdelen. Het AD bericht hierover.

Zijn huis was eigenlijk al tijden te groot en het verlangen om buitenaf te wonen groeide. Ook was het pensioen in zicht. Tijd om zich te beraden op de volgende levensfase, vond Pieter Parmentier (72) uit Diepenveen zeven jaar geleden. Met zijn vrouw kwam hij op het idee van erfdelen: sociaal, kleinschalig en duurzaam wonen op een voormalig boerenerf. Hij startte een website en ontdekte dat duizenden mensen zijn droom deelden. Driekwart van hen is vijftigplus.

Toekomst- en levensloopbestendig

Wat maakt het vooral voor zestigplussers zo aantrekkelijk?Peter Parmentier zegt hierover in het AD: “Uit een enquête die we hebben gehouden, blijkt dat veel zestigplussers het buitenleven als een voordeel zien. Na het pensioen hoeven ze niet meer in de stad te wonen om naar hun werk te gaan en de kinderen zijn allang het huis uit, dus dat huis is eigenlijk ook veel te groot. Mensen gaan zich tussen de 60 en 70 jaar vaak beraden op de volgende levensfase. Waar wil je wonen? Hoe kun je zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Ook daarom is erfdelen aantrekkelijk: het is toekomst- en levensloopbestendig.”

Steeds meer succesverhalen

Volgens Erfdelen-oprichter Parmentier wordt het in de toekomst makkelijker om erven te vinden, zegt hij in het AD: Veel boeren zijn afgelopen jaren gestopt met hun bedrijf. De komende jaren neemt dat aantal waarschijnlijk verder toe. “Het is nu nog onontgonnen terrein. De mensen die zich ermee bezighouden zijn aan het pionieren. Maar daardoor komen er steeds meer succesverhalen bij. Die zorgen ervoor dat gemeenten ook de meerwaarde van deze manier van wonen inzien. Dat maakt op termijn ook de regelgeving makkelijker.”

Nieuwe omgevingswet

Nog een reden voor optimisme volgens het AD: volgend jaar treedt de nieuwe omgevingswet in werking, die onder andere 26 bestaande wetten voor bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur bundelt. Dat is goed nieuws voor vernieuwende samenwoonprojecten zoals Erfdelen, want de wet biedt meer ruimte aan particuliere initiatieven.