Huis kopen en mantelzorg leveren
Een huis kopen van twee senioren van ver over de 80 om hen vervolgens te verzorgen in hun eigen chalets in de tuin? Bij families komt deze mantelzorgvorm vaker voor, in Emmen kenden kopers en verkopers elkaar niet eens, aldus Dagblad van het Noorden.
Dicky Koffeman (85) kijkt vanuit haar nieuwe chalet uit op de oude woning, waar ze 47 jaar met veel plezier woonde met haar man Geert (87). Ook hij heeft zijn eigen onderkomen, maar dan voor in de tuin.
Hoe anders had dat kunnen zijn, beschrijft Dagblad van het Noorden. Geert begon wat te kwakkelen met zijn gezondheid en zou in de nabije toekomst meer ondersteuning moeten krijgen. Iets dat Dicky, gezien haar leeftijd, zelf niet meer aan zou kunnen. Een verhuizing naar bijvoorbeeld een woonzorgcentrum lag in het verschiet, maar juist op dat moment viel er een briefje op de deurmat.
Zorg moet anders
“Geschreven door mijn vrouw en mij”, zegt Tom Bloeming (64), verantwoordelijk voor zorgvastgoed bij wooncorporatie Domesta. “Vanwege mijn werk zie ik dagelijks dat de zorg anders moet in Nederland.” Tom en zijn vrouw Manon Cadee (46) waren niet alleen op zoek naar een nieuwe woning, maar ook nog eens naar bewoners die ze zorg konden verlenen. Er gingen 120 brieven de deur uit naar adressen waar de twee wel wilden woonden. Én waar voldoende ruimte was voor een nieuw onderkomen voor de huidige bewoners.
Ook de zorg via de notaris
Beide zonen van Dicky en Geert werden er ook bij betrokken. De deal? Tom en Manon het huis, Dicky en Geert kochten beiden hun eigen mantelzorgwoning en de bijbehorende grond. ,Ze hebben zelf bepaald waar hun chalets geplaatst zouden worden. Ook de mantelzorg werd vastgelegd bij de notaris, aldus Dagblad van het Noorden.
Twee chalets
In de praktijk is dat nu vooral voor Geert, die om die reden ook in een eigen chalet woont. De nieuwe huiseigenaren zorgen ervoor dat hij zijn medicijnen krijgt, dat er brood klaarligt voor ontbijt en lunch en de was wordt gedaan. Op zulke momenten houden ze ook altijd even een oogje in het zeil. Geert en Dicky krijgen hun avondeten op een presenteerblaadje aangereikt.