Goed oud worden in je eigen omgeving
Weinig medewerkers en budget, maar een groeiende vraag naar zorg. Dat vraagt om anders kijken én doen. Als mensen nu eens meer naar elkaar omkijken? En samen met de buren een gemeenschap vormen. Helpt dat? Twee zorgorganisaties, vier welzijnsorganisaties en drie woningcorporaties namen de proef op de som in Alkmaar en Heerhugowaard. Met succes, constateert het Noordhollands Dagblad: “De bewoners leven helemaal weer op.”
De aanpak loopt nu twee jaar in vijf bestaande wooncomplexen en luistert naar de naam Project G’oud, wat symbool staat voor ‘Goed oud worden’ (in je eigen omgeving). “De meeste mensen worden het liefst oud in hun eigen omgeving. Met kleine, zichtbare en lokale zorg kun je efficiënt het verschil maken”, noteert het Noordhollands Dagblad.
Eigen netwerk versterken
“Wij stimuleren bewoners om hun netwerk te versterken. Dat kan bijvoorbeeld door het vormen van een gemeenschap. Daarbinnen gaat het om ontvangen, maar ook om geven. Dat is snel gezegd, maar in de praktijk zijn het grote stappen. Onze samenleving is de laatste jaren steeds meer op het individu gericht. Het kost tijd en vertrouwen om bewoners meer naar elkaar om te laten zien.”
Bewoners leren elkaar kennen
Binnen twee jaar is de aanpak in vijf bestaande wooncomplexen gestart. Elk van die complexen heeft circa vijftig tot zeventig appartementen waar mensen zelfstandig wonen. Vaak is er een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, maar die wordt niet altijd gebruikt. “Toen we zo’n twee jaar geleden begonnen, kenden veel bewoners elkaar niet. Vaak wisten zij van elkaar niet dat ze buren waren. Inmiddels is er een gemeenschap ontstaan. Die ook nog eens heel actief is”, wordt verteld in het Noordhollands Dagblad. ‘Denk aan laagdrempelige ontmoetingen voor bewoners, zoals samen koffie drinken en gezellig avondjes. Maar ook uitstapjes door heel Nederland. “
Over de schotten heen kijken
Ander speerpunt in het project is het regelmatige spreekuur voor woon – en zorggerelateerde vragen. Ook dat is volgens het Noordhollands Dagblad een groot succes. Waar nodig zoeken we snelle oplossingen die we bespreken met onze andere partners in G’oud. We kijken echt over de schotten heen en dát maakt het grote verschil. We bereiken er veel mee, óók voor ons zelf.”