Buurtconciërge als vertrouwd gezicht

Een buurtconciërge als vertrouwd gezicht voor kwetsbare wijkbewoners. Iemand die maaltijden bezorgt én een luisterend oor biedt. Dat is Buur & Zo in een notendop.

De pilot startte in 2019 in Deventer. De reacties waren lovend: het bleek een succes. En dus is het tijd voor uitbreiding vanaf februari 2021, meldt TNO. Dat betekent: meer buurtconciërges, meer wijken, meer leveranciers. En in de wijk Colmschate zelfs de eerste stap richting een duurzaam welzijns- en zorgconcept. In samenwerking met Verbindingscentrum De Fontein start daar het Wijkservicecentrum van de Toekomst. Een toegankelijke manier om kwetsbare wijkbewoners te ondersteunen en eenzaamheid tegen te gaan.

De juiste logistiek

Buur & Zo steunt op een krachtig consortium van partijen, met als initiatiefnemer Carinova. Het concept sluit aan bij de visie van TNO “De juiste zorg met de juiste logistiek”, in dit traject ondersteunt TNO met het concretiseren van deze visie. Het is nu een praktisch concept. Zo bezorgt de buurtconciërge medicijnen en maaltijden aan huis. Of vervangt een lampje. Ook houdt hij of zij een oogje in het zeil en legt écht contact met kwetsbare wijkbewoners.

Meerdere voordelen

De inzet van de buurtconciërge heeft volgend TNO meerdere voordelen. Zo bezorgt hij of zij aan huis met een elektrische auto. Kan praktische hulp bij kleine klusjes bieden, maar heeft vooral een signalerende functie. Welke hulp heeft de bewoner nodig? Wie bellen we daarvoor? Zo neemt de druk op zorgverleners en mantelzorgers af. Ook werkt het persoonlijke contact met de buurtconciërge preventief.