Brandweer grote zorgen seniorencomplexen

De brandweer in Limburg heeft grote zorgen over de toenemende onveiligheid in appartementencomplexen waar veel ouderen wonen. Omdat 65-plussers steeds langer thuis wonen, stijgt het risico op gevaarlijke situaties, aldus De Limburger.

Wat de brandweer aantreft in de gangen en portieken van appartementencomplexen waar veel ouderen wonen? Je kunt het zo gek niet bedenken, zeggen specialisten brandveilig leven van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Plastic bloempotten, paasstukjes, houten bankjes, schilderijen, verhuisdozen, scootmobielen, zithoekjes. Heel gezellig allemaal, maar funest voor de veiligheid. “Als we dat als brandweer komen vertellen, zijn we geregeld de boeman. ‘Mag er dan niks?’, hoor je dan. Maar we willen mensen er juist van overtuigen dat het om hun eigen veiligheid gaat. En ook om die van de buren.”

Scootmobiel

Steeds vaker wordt de brandweer volgens De Limburger geconfronteerd met risicovolle of zelfs ronduit gevaarlijke situaties in wooncomplexen voor senioren.. Veel 65-plussers zijn zich niet bewust van de risico’s of kennen de voorschriften voor vluchtwegen niet. En dat kan catastrofale gevolgen hebben als het misgaat. “Neem de scootmobiel. Die blokkeert niet alleen de vluchtweg, maar is ook nog eens brandgevaarlijk.” Om appartementencomplexen zo veilig mogelijk te houden, werden vorig jaar de wettelijke regels aangescherpt. Zo zijn scootmobielen, elektrische fietsen, banken, afval en brandbare decoratie op de gangen verboden.

Wie loopt meeste risico

Ook een pijnpunt, schrijft De Limburger: de beperkte informatie die brandweerlieden hebben als ze met piepende banden aankomen bij een appartementencomplex waar brand is uitgebroken. Bij een woonzorgcentrum weet het personeel de verdeling van hulpbehoevende ouderen over de kamers. Maar bij een complex van een corporatie of andere verhuurder is dat lang niet altijd duidelijk. “Dan zien we twintig voordeuren en weten we niet wie erachter woont. Iemand in een rolstoel? Iemand die bedlegerig is?” We moeten onze eigen organisatie volledig leegtrekken om die brand aan te kunnen. Puur omdat we met deze doelgroep geconfronteerd worden. We doen dan ook een klemmende oproep aan verhuurders: geef ons een beeld welke bewoners het meeste risico lopen.”

Podcast

Om de zorgelijke, soms hachelijke situaties in appartementencomplexen onder de aandacht te brengen hebben twee specialisten van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg recent een podcast gelanceerd onder de titel Veilige vluchtwegen.