Bouwplannen voor ouderen blijken flop

De bouw van seniorenwoningen komt nauwelijks op gang. Dat is een serieus probleem gezien de vergrijzing die Nederland staat te wachten. Bovendien wordt er niet gebouwd wat de senioren eigenlijk willen, schrijft Trouw

In Nederland zijn dit jaar slechts enkele duizenden seniorenwoningen gebouwd. Dat tegenvallende aantal is volgens Trouw een probleem nu al bijna de helft van de huishoudens in Nederland 55-plus is. En dat aandeel zal de komende jaren verder stijgen. Alleen al om die reden moet er extra worden gebouwd. Maar dat ouderen in seniorenwoningen terechtkunnen is ook van belang voor de woningmarkt als geheel. Een senior die verhuist laat een woning achter waar weer anderen naartoe kunnen verkassen, die op hun beurt weer een woning achterlaten.

Extreem laag aantal

Om precies te zijn, zijn er dit jaar 3961 seniorenwoningen gebouwd, in 114 projecten. Dat berekende vakblad Cobouw op basis van zijn gedetailleerde database met meldingen uit de bouwsector. Het is een extreem laag aantal, want de regering heeft in 2022 afgesproken er voor 2030 maar liefst 290.000 neer te zetten. Dat zijn pakweg 36.000 ouderenwoningen per jaar, waarvan er dus dit jaar minder dan 11 procent daadwerkelijk zijn gebouwd.

Geen enkel type van de grond

Uit het onderzoek van Cobouw blijkt dat alle typen seniorenwoningen niet van de grond komen. Het best gaat het nog met de zogeheten geclusterde zorgwoningen, waar intensieve zorg mogelijk is: 1768 nieuwe appartementen. Bij de gewone geclusterde woningen, kleinere of grotere complexen waar ouderen samenwonen die slechts beperktere thuiszorg nodig hebben, gaat het om 1163. En dan zijn er nog de zogeheten nultredenwoningen, gelijkvloerse appartementen die wel bedoeld zijn voor ouderen: daarvan zijn er 1030 neergezet.