Bouwlocaties vastleggen en verzilveren
We moeten anders bouwen dan we tot nu toe hebben gedaan. Dat zegt Hans Adriani, die als landelijk ‘aanjager’ de ouderenhuisvesting in Nederland probeert te versnellen, in Trouw. “We moeten zorgzame woongemeenschappen creëren, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, en naar elkaar omkijken.”
Ouderenwoningen in een geïsoleerde nieuwbouwwijk ver buiten stads- of dorpscentra zijn niet erg logisch, aldus Trouw in een reportage waarin wordt beschrijven hoe Heino het aanpakt om woningen voor ouderen te bouwen bij het dorpshart. Het is cruciaal tijdig te kijken naar mogelijke locaties, zegt aanjager Adriani, en nog crucialer die nu ook vast te leggen. In nieuwbouwplannen, maar ook in bestaande panden als scholen, bedrijfsgebouwen of kantoren die geschikt zijn voor transformatie naar ouderenwoningen. “Daarnaast liggen er veel kansen om bestaande woongebouwen om te vormen tot zorgzame woongemeenschappen. Maar die moeten nog wel verzilverd worden.”
Eigen ouderen eerst
Ouderenhuisvesting is niet echt omstreden, in tegenstelling tot huisvesting van statushouders of grote groepen studenten. Dat geldt zeker als ouderen uit de buurt er direct gebruik van kunnen maken. Vanwege het uitgangspunt van zorgzame gemeenschappen, ligt lokale binding wel voor de hand. “Eigen ouderen eerst, durf dat te zeggen”, zegt Adriani daarover in Trouw.
Mentale stap
In de reportage in Trouw gaat het om sociale huur. Terwijl in Nederland 60 procent van de ouderen in een koopwoning leeft, veelal afbetaald, en niet de behoefte heeft de wijk uit te verhuizen. “Het wordt een enorme opgave om die groep te bewegen na te denken over de laatste tien, vijftien jaar van hun leven”, erkent Adriani. “Ook omdat er voor hen nog geen geschikt aanbod is. De mentale stap om bijvoorbeeld voor 1500 euro te gaan huren is nog te groot, deze generatie is gewend zuinig te leven. Ze zijn ‘steenrijk’, maar hebben het gevoel dat ze geen kant op kunnen.”