Bank vindt het welletjes met opeethypotheek
“Een opeethypotheek is precies wat het woord zegt: je eet je woning op. Jammer voor de erfgenamen, die straks eerst de hypotheekschuld van hun erfdeel moeten aflossen, maar de huiseigenaren smaken het genot om in hun eigen huis te kunnen blijven wonen. Zo maken ze optimaal gebruik van de overwaarde van hun woning”, aldus de AD-rubriek waarin waargebeurde verhalen uit de notarispraktijk worden opgetekend.
Nieuw beleid
Het AD beschrijft een geval waarin de bank aan een vrouw weigert de opeethypotheek, die destijds is verkocht als ‘dé oplossing voor u’, te verlengen. Het is nieuw beleid. Als de schuld van een opeethypotheek 50 procent van de WOZ-waarde van een woning bedraagt, vindt de geldverstrekker het risico te groot worden dat bij een eventuele (gedwongen) verkoop het huis te weinig opbrengt om de hypotheekschuld te voldoen.
Geen oplossing
Kan de notaris iets doen? “Helaas heb ik geen goed nieuws voor haar”, is het antwoord in het AD. “Om te beginnen: de bank mag dit doen. Het is onsympathiek en ik vind het niet netjes, maar het mag wel. Een oplossing is er ook niet echt. Óf ze moet haar geliefde huis verkopen en elders gaan wonen of ze moet haar levensstijl zo drastisch aanpassen dat ze rond kan komen van alleen haar AOW en kleine pensioentje.”
Wolf in schaapskleren
Ja, de bank is je beste vriend, is de conclusie in het AD: “Een lening? Een hypotheek? U zegt het maar, alles kan. Tot de bank van de ene op de andere dag geen vertrouwen meer in u heeft en de stekker uit uw hypotheek trekt. Dan ontpopt de bank zich als een wolf in schaapskleren.”