Wat is het geheim van de BlueZone

Al zolang de mensheid bestaat, zoekt zij een formule om levensduur te rekken. In de zogeheten Blue Zones zouden buitensporig veel mensen wonen die ouder worden dan 100, aldus de Volkskrant: De geheimen van deze plaatsen worden uitputtend bestudeerd. Maar zijn die er wel?

Ergens in Nederland ligt een plaatsje waar de mensen vaker 100-plusser worden dan elders. Nee, verouderingsonderzoeker Dorly Deeg, die dat dorpje uitvoerig bestudeerde, gaat dus níét zeggen waar het ligt. Ze is bang dat als ze dat doet, er direct een zwik journalisten naar dat dorpje zal trekken om de ouderen daar de geheimen van de eeuwige jeugd te ontfutselen. ‘Er kan dan een narratief ontstaan dat niet klopt’, zegt Deeg in de Volkskrant. ‘Ik wil niet dat daar van die borden komen te staan, zoals op Sardinië: You’re entering a Blue Zone.’ Ligt het in Zeeland misschien, dat volgens het CBS een opmerkelijk taaie bevolking heeft? ‘Ergens in de Biblebelt’, wil Deeg  wel kwijt.

Negen leefregels

Volg je de negen simpele leefregels, is volgens de Volkskrant de belofte uit de Blue Zones, dan kun jij ook een eeuw worden: natuurlijk bewegen, een doel in het leven hebben, stress vermijden, stoppen met eten vóór je vol zit, een plantaardig dieet volgen, matig alcoholgebruik maar wel één tot twee glazen wijn per dag, een rol geven aan spiritualiteit of religie, tijd doorbrengen met je familie en een hechte vriendengroep onderhouden.

Blue Zone Festival

In Amerika brengen projectontwikkelaars hun bouwprojecten aan de man met blauwezoneprojecten. Er werden al meer dan tachtig blauwe woongemeenschappen door het hele land gesticht. Misschien ligt er straks ook wel een in de Groningse wijk Selwerd: het beleid voor ‘Sunny Selwerd’, de eerste ‘Man Made Blue Zone’ van Nederland, is geïnspireerd op de blauwe zones-theorie. En het Friese Bakkeveen wil ‘Blue Zone Bakkeveen’ worden – daarvoor krijgen ze subsidie van het ‘Iepen Mienskipsfûns’ van de provincie Friesland. Het past volgens de Volkskrant in een breder initiatief om van Noord-Nederland, een regio met relatief veel werkloosheid en een lagere levensverwachting, de ‘gezondste en gelukkigste regio ter wereld’ te maken. Dit jaar vindt in Nederland voor het eerst een Blue Zone Festival plaats, op 20 juni in Zwolle.