Tweede helft van je leven geen ritje uitgang

Na het verjaardagsfeest voor haar 50ste drong de vraag zich op bij Liesbeth Staats: hoe wil ik de tweede helft van mijn leven leiden? Staats vroeg in haar podcast ‘Lang zal ze leven’ advies aan bekende vrouwen op leeftijd. Ze vertelt erover in het AD.

“Het viel me op dat over vrijwel alle belangrijke mijlpalen in het leven wordt geschreven – de eerste liefde, kinderen, een nieuwe baan, de dood – maar zelden over de periode na je 50ste. Als het er al over gaat, zijn het vooral praktische zaken als het naderende pensioen. Of: op welke leeftijd ga je in een aanleunwoning wonen? Maar niet: hoe leid ik mijn leven nog een beetje leuk of slim? Worden andere dingen belangrijker als je de 50 gepasseerd bent? Of juist helemaal niet? Ik ben een podcast met bekende vrouwen als Annemarie Jorritsma, Tineke de Nooij, Petra Laseur en Annemarie Oster begonnen, die eind 70, begin 80 zijn, maar dezelfde dilemma’s hebben gehad. Hoe geven zij hun leven zin?”

Doe ik er nog wel toe?

“Al na een paar gesprekken voelde ik: de tweede helft van je leven is geen ritje naar de uitgang” aldus Liesbeth Staats in het AD. “Je kunt nieuwe kanten van jezelf ontdekken op oudere leeftijd.” Ze sprak bijvoorbeeld Trudy Dehue (73), oud-hoogleraar wetenschapsonderzoek. “Zij vertelde hoe ze altijd aan het werk is geweest en na haar emeritaat dacht: doe ik er nog wel toe? Ze heeft inmiddels drie boeken geschreven.”

Er kan nog van alles gebeuren

Staats noemt in het AD ook Tineke de Nooij (83) die in haar verpleeghuis in Laren radio maakt. “Maar er zijn ook andere manieren om het leven zin te geven, ontdekte ik. Zo heeft actrice Petra Laseur (84) een nier afgestaan en vertelde actrice Annemarie Oster over haar nieuwe vriend.” Annemarie Jorritsma heeft net een nieuwe baan aangenomen. “Heel inspirerend.” “Er kan dus nog van alles gebeuren in die tweede helft.”