Te veel betutteld, schadelijk voor gezondheid

We zien gewone, gezonde mogelijkheden over het hoofd omdat we ouderen zijn gaan betuttelen, stelt specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet in Trouw.

“Waarom makkelijk als het moeilijk kan? Dat komt in me op omdat ik als ouderenarts een bijzondere ontwikkeling in de zorg zie. Naast noodzakelijke ‘zorg’ bieden we ouderen namelijk ook steeds meer ‘hulp’. In en om het huis doen we allerlei aanpassingen om het hen en wellicht ons zelf makkelijker te maken. Veel van die (goedbedoelde) hulp werkt echter juist averechts op hun vitaliteit.

Jezelf uitdagen

Het is vreemd dat we veel inzetten op sport- en beweegactiviteiten maar dat we ouderen tegelijkertijd steeds meer ontlasten in de dagelijkse beweging,schrijft Bertholet in Trouw. De essentie van een beweeg­advies zou daarom moeten zijn dat mensen in het algemeen meer staan en bewegen. Dat kan heel eenvoudig door niet voor ‘handig en makkelijk’ te kiezen maar door jezelf uit te dagen.”

Is traplift nou echt nodig?

Waarom zijn we oudere mensen zo gaan beschermen en betuttelen? Bertholet ziet als ouderenarts in de dagelijkse praktijk zoveel situaties waarvan ik me afvraag of ‘hulp’ wel de juiste oplossing is, terwijl we zoveel gewone en gezonde beweegmogelijkheden laten liggen. “Het argument om ouderen veel uit handen te nemen is vaak ‘veiligheid’. Prima om ervoor te kiezen niet meer op een wankel trapje de ramen te wassen. Maar is die traplift of volledig aangepaste woning nou echt nodig?”

Gigantische invloed op je vitaliteit

Het adviseren over beweging is bij de hulpverlening terechtgekomen en door alle hulp is de vitaliteit van veel ouderen juist verminderd. Advies van de ouderenarts in Trouw: maak het jezelf niet zo makkelijk maar zo móeilijk mogelijk. Daarmee heb je een gigantische invloed op de toekomst van je vitaliteit, ook als je al op leeftijd bent.