Studenten in de huid van ouderen
Hoe moet het Nederlandse zorgsysteem omgaan met de uitdagingen van een ouder wordende samenleving?
Die vraag stond dit voorjaar in Leiden centraal tijdens de Honours Class Ageing and Vitality, een keuzevak voor bachelor studenten. De nieuwsbrief van Ouderenberaad Zuid-Holland-Noord bericht hierover.
Ageing suits
Op basis van colleges, interviews en ervaringen met ageing suits bedachten de studenten uitdagingen waar ouderen mogelijk tegenaan lopen en waar ze graag een oplossing voor wilden ontwikkelen. Met de ageing suits werden omstandigheden nagebootst: in die pakken moesten de studenten allerlei dagelijkse bezigheden uitvoeren, zoals koffie halen, in de drukte van het station de trein zoeken, de roltrap trotseren.
Uitwerking in co-creatie
De onderwerpen waren dit jaar eenzaamheid, gehoorbeperkingen, missend contact tussen generaties en uitdagingen in de buitenomgeving. Studenten gingen hier individueel mee aan de slag konden hun ideeën vervolgens in co-creatie met ouderen verder uitwerken.
Samen muziek maken
De bedachte oplossingen varieerden van een huisdierenpension tot samen muziek maken, en van een gedeelde tuin in een verzorgingshuis (die de zintuigen prikkelt) tot een cursus voor artsen hoe ze kunnen communiceren met patiënten met gehoorschade.
Familie in de hoofdrol
Op de laatste avond werd een symposium georganiseerd waarop studenten hun innovatie presenteerden in een zelfgemaakte video met soms familieleden in de hoofdrol. In de zaal zaten medestudenten, docenten, opa’s en oma’s en leden van het Ouderenberaad. Al met al weer een geslaagde cursus, aldus impressie in de nieuwsbrief van het Ouderenberaad, dat als motto heeft: Praat mét ouderen, niet óver.