Stop met negatieve taal over ouderen

“Sta eens stil bij de negatieve taal die we gebruiken als we spreken over ouderen. Er is wellicht sprake van enige achteruitgang op onze oude dag, maar we winnen ook een hoop mettertijd: wijsheid, levenservaring, écht weten waar we voor staan. Met heel veel ouderen gaat het bovendien hartstikke goed.” Dat schrijft Bernice Franssen (beleidsadviseur bij Reable Nederland en oprichter van Mantelzorg&Jij), deze maand gastcolumnist op volkskrant.nl/opinie.

Uit onderzoek blijkt volgens haar dat negatieve stereotypen over ouderen in de media maar liefst drie keer vaker voorkomen dan positieve stereotypen. Ze worden bijvoorbeeld bestempeld als ‘kwetsbaar’ en ‘afhankelijk’, ze zijn zogenaamd uitgerangeerd en bovenal een kostenpost.

Geniepig taalgebruik

“Geniepiger is de taal die we gebruiken waarmee negatieve beeldvorming over ouderen wordt versterkt. Ik blijf me bijvoorbeeld verbazen over een term als ‘anti-ageing crème’. We moeten namelijk niet alleen geen rimpels willen hebben, we moeten überhaupt veroudering tegengaan. De uitspraak ‘iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn’ wordt door dit soort taalgebruik in de hand gewerkt.”

Gewonnen jaren

En dat is zo zonde, aldus de gastcolumnist van de Volkskrant:Toen de AOW 1956 werd geïntroduceerd leefde men gemiddeld nog zo’n zeven jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd. De verwachting voor 2040 is dat we dan nog zeker 20 jaar leven. “Een ruime verdubbeling van de tijd! Wat gaan we als maatschappij doen om deze gewonnen jaren betekenisvol in te richten?”

Niet alleen probleem

Allereerst is het volgens Franssen cruciaal dat we negatieve beeldvorming tegengaan. “De maatschappelijke uitdagingen in het licht van de verouderende samenleving moeten we geenszins ontkennen. Maar om een deel van die uitdagingen het hoofd te bieden, moeten we erkennen dat de groter wordende groep ouderen niet alleen een probleem, maar ook een groot deel van de oplossing is.”