Steeds meer onrecht tussen generaties
Een nieuw mankement van de democratie is volgens Volkskrant-columnist Marcia Luyten dat ze steeds meer onrecht tussen generaties produceert.
“De bevolkingspiramide is aan het omkeren; Nederland is nu een vals vierkant met massa bovenaan en een smallere onderkant. Het verouderend electoraat stemt vaak voor behoud van wat er was. Nooit leefde een generatie in grotere veiligheid en rijkdom dan de naoorlogse. De kostprijs van hun fossiele welvaart is de roofbouw op de planeet. Die prijs wordt afgewenteld op jongeren.”
Tegen toekomst gestemd
Jongeren zien lijdzaam toe, schrijft Luyten in de Volkskrant, hoe tegen hun toekomst wordt gestemd – letterlijk lijdzaam; de klimaatdepressie rukt op. Somber over de samenleving, en zonder stem. Dát is een SCP-onderzoek waard, want jongeren hebben meer toegang tot informatie en willen dus meer te zeggen hebben. Maar over de serieuze dingen van hun verdere leven regeren – tot ver over hun graf heen – de ouderen.”
Stemrecht met 16
En dus zouden we volgens Luyten moeten praten over de vraag of ons kiesstelsel nog een goede weerslag is van demografie. “Jongerenburgerberaden (bindend?) en stemrecht met 16, in het licht van de uitdagingen waar we voor staan, heel gematigde voorstellen.”
Nepnieuws
Evert van Ginkel uit Leiden lijken de genoemde ‘gematigde voorstellen’ niet heel verstandig, reageert hij in de Volkskrant, “tenzij alles wat we de afgelopen jaren hebben gelezen over onvolgroeide jongerenbreinen, met onvermogen tot het plannen voor de langere termijn, impulsieve beslissingen en extreme beïnvloedbaarheid als gevolg, als door ouderen verspreid nepnieuws moeten beschouwen”.
Zwaardere stem 36-minner
Franck Verhoeks uit Soest is het volstrekt eens met de inhoud van de column van Marcia Luyten. “En aan haar ‘gematigde voorstellen’ van jongerenburgerberaden en stemrecht verlagen naar 16 jaar wil ik een heftig voorstel toevoegen: de stem van 16- tot 36-jarigen tellen anderhalf keer mee, van 36- tot 66-jarigen gewoon één keer, van 66- tot 86-jarigen een half keer, en boven de 86 jaar niet meer stemmen. Ik ben 63 en wil zelf nu al graag een ‘halve’ stem afstaan aan een 36-minner. Ze verdienen het, echt.”
Zo simpel is het niet
Wat denkt Marcia Luyten dat de 16-jarigen in de zomervakantie gaan doen, vraagt Ank Engel uit Amsterdam zich in de Volkskrant af. “Op de fiets naar de Veluwe om op een bio-boerderij veganistisch te gaan eten? Of staan ze met Nederlanders van verschillende leeftijdscategorieën in de rij op Schiphol op weg naar zonnige stranden? Een kleine groep idealisten leeft milieubewust op een alternatieve manier en dat is altijd zo geweest. En dat zijn/ waren ook niet alleen maar jongeren.” Zijn alle ouderen conservatief? Zo simpel is het niet, aldus Engel. “Dé jongeren bestaan niet en dé ouderen ook niet. Net zo min als dé Nederlanders.”