Sneller in problemen door hitte

De kans dat mensen extreme hitte door klimaatverandering overleven is veel kleiner dan altijd gedacht, meldt de Gelderlander. Zeker oudere mensen kunnen de tot nu gehanteerde maximumtemperatuur helemaal niet aan, maar ook voor jongeren ligt de grens te hoog. Het betekent dat er veel meer gebieden onleefbaar kunnen worden dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt volgens de Gelderlander uit onderzoek van het Radboudumc met de Australische University of Sydney en de Amerikaanse Arizona State University. Bij berekeningen over klimaatveranderingen wordt uitgegaan van een bepaalde Tw-drempel. Als die te hoog is kan het zweet van mensen niet verdampen, terwijl dat nodig is om warmte kwijt te raken, zegt fysioloog Coen Bongers van het Radboudumc. De Tw-drempel, een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid, staat op 35 graden. Maar de onderzoekers vonden uit dat die 35 graden veel te hoog is.

Ouderen zweten minder

Ouderen komen nog sneller in de problemen, zegt Bongers in de Gelderlander. “Dat kan al gebeuren bij een Tw-waarde van 23 graden: een hoge temperatuur in combinatie met een lage luchtvochtigheid. Dat komt doordat ouderen minder zweten, waardoor ze minder makkelijk warmte kunnen afvoeren. “

Sneller uitdrogen

“Oudere mensen drogen sneller uit”, stelt hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc. “Hun dorstgevoel is minder goed, dus ze drinken niet meer ter compensatie van toegenomen transpiratie. Oudere nieren houden bovendien minder goed water vast en een ouder lichaam bevat minder water. De uitdroging kunnen ouder hart en hersenen minder goed verdragen, waardoor ook hun functie onder druk komt. Zo dreigt snel een vicieuze cirkel, die lang niet alle ouderen te boven komen.”