Oudste raadslid op de barricaden
Gemeenteraadsleden die de pensioenleeftijd voorbij zijn, krijgen sinds dit jaar minder geld voor hun politieke werk. Volgens het oudste gemeenteraadslid van Nederland is dat niet eerlijk. Hij beschuldigt volgens het Eindhovens Dagblad het kabinet van leeftijdsdiscriminatie.
Dré Rennenberg (87), sinds 1994 actief in de Eindhovense politiek, heeft zijn schaapjes al lang op het droge, maar schrok toch toen hij eerder deze maand 600 euro raadsvergoeding moest terugbetalen. Hij ontdekte dat het kabinet stilletjes heeft gesneden in de vergoeding voor gemeenteraadsleden die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Oneerlijk
Maar volgens het kabinet hoeven gemeenteraadsleden die pensioengerechtigd zijn zich niet meer te verzekeren voor pensioenverlies, nabestaandenpensioen, ziektekosten of arbeidsongeschiktheid. Die toelage is daarom met ingang van dit jaar geschrapt. Dré Rennenberg concludeert dat het kabinet onderscheid maakt puur op basis van leeftijd. Voor hemzelf en zes andere gemeenteraadsleden in Eindhoven scheelt dat op jaarbasis per persoon 2400 euro, legt hij uit: “Het gaat mij niet om de centen, maar het is gewoon oneerlijk en onacceptabel.”
Discriminerend
Rennenberg stelt dat oudere raadsleden net zo veel werk leveren en dezelfde verantwoordelijkheid dragen als jongere raadsleden. Ook waarschuwt hij dat ouderen ontmoedigd kunnen worden om zich kandidaat te stellen voor de lokale politiek. En met minder ouderen wordt de gemeenteraad minder representatief, zegt hij. De nestor kreeg deze week steun voor zijn hartenkreet van de complete Eindhovense gemeenteraad. Ook burgemeester Jeroen Dijsselbloem zei volgens het Eindhovens Dagblad te vermoeden dat de regeling op een of enkele punten discriminerend is. De minister van Binnenlandse Zaken kan binnenkort een brief uit Eindhoven verwachten met het verzoek om de regeling nog eens tegen het licht te houden.