Oudere sporters serieus nemen

Dit weekend start in Taiwan de World Masters Games voor senioren. De 56-jarige Raymond van Mourik, als mastersporter actief in de sport lifesaving, wil de beste worden in zijn leeftijdscategorie op de World Masters Games in Azië, aldus Trouw.

Van Mourik is fanatiek prestatiesporter én werkzaam bij de Nederlandse Sportraad. Hij onderzoekt en schrijft mee aan adviezen aan de overheid om mensen meer te laten bewegen. In Trouw zegt hij: “Als je ziet hoe onze gezondheid achteruit hobbelt, dat is schrikbarend. En er is onvoldoende aandacht voor, ook binnen de sport en de verenigingen zelf, die niet altijd een passend aanbod voor oudere sporters hebben. Terwijl zij, of wij dus, een mega groot onderdeel van de bevolking zijn en worden. Dat moeten we als samenleving beseffen.”

Seniorisme

Dat geldt dus voor ouderen én voor jongeren. Als het over de eerste categorie gaat, raakt het begrip seniorisme steeds meer in gebruik: discriminatie van ouderen, in dit geval oudere sporters, die niet serieus worden genomen als ze prestatief willen sporten. Niet door de samenleving en niet door sportbonden en -verenigingen.

Geen topsporter

Voor Raymond van Mourik geldt de benadering van zijn sport als serieus. Als 56-jarige mastersporter was hij bijvoorbeeld op het WK in Australië en volgende week reist hij dus naar de World Masters Games in Taiwan. Om mee te doen aan de beachruns, hardlopen door mul zand, die onderdeel zijn van de relatief onbekende sport lifesaving. “Ik ben geen topsporter. Als ik win in mijn leeftijdscategorie, weet ik dat er anderen zijn die beter en sneller zijn.”

Niet alleen voor de lol

Van Mourik benadert lifesaving als prestatiesport,vertelt hij in Trouw. “Ik train zeven dagen in de week, naast mijn werk bij de Nederlandse Sportraad. Ook qua voeding en leefstijl staat mijn sport centraal. Ik doe niet alleen voor de lol mee.”