Orgaandonatie, waar ligt de grens?

Bijna 100 jaar oud en een orgaan doneren. Het verhaal van een 98-jarige Amerikaan toont volgens de Volkskrant aan dat orgaandonatie tot op zeer hoge leeftijd mogelijk is. Ook in Nederland doneerden al diverse tachtigplussers een lever.

Zo zijn in Nederland inmiddels achttien levers van donoren ouder dan 80 jaar gebruikt, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) volgens de Volkskrant. De oudste was 88. Bijzonder aan de lever is dat hij een zogeheten regeneratief orgaan is: bij levende donoren wordt een deel verwijderd, en de rest groeit in zo’n anderhalve maand weer aan.

Donororgaan kan lang mee

Artsen houden wel rekening met de leeftijd van de ontvanger van een orgaan; een gepensioneerde patiënt zal eerder een ‘oude’ lever of nier krijgen dan een 30-jarige. Al zijn daarop wel uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld omdat een relatief jonge patiënt in levensgevaar verkeert en er alleen een wat ouder orgaan beschikbaar is.

Uitzonderlijk geval

Hoe lang een orgaan mee kan gaan, blijkt onder meer uit het verhaal van een Nederlandse vrouw die in de jaren zeventig een nieuwe nier kreeg van een donor, die vervolgens een halve eeuw prima functioneerde. Dit was overigens wel een uitzonderlijk geval, gezien de stand van de medische wetenschap in die tijd én het feit dat de donor reeds overleden was, aldus de Volkskrant.