Ondanks armoede gezond oud

Europese onderzoekers kijken naar groepen mensen met verschillende achtergronden op verschillende plekken. Waarom krijgt de één wel overgewicht en de ander niet?

De Nederlandse gezondheidswetenschapper Jeroen Lakerveld zegt in NRC over het onderzoek: “Het is belangrijk om te laten zien dat het écht zo is, zodat beleidsmakers kunnen ingrijpen. Verschillen tussen buurten zijn relevant, omdat iedereen is blootgesteld en die factoren onderdeel zijn van een systeem dat bijdraagt aan gezondheidsproblemen en -ongelijkheid. Zo kun je met een soort peilstok een kaart maken en zien welke gebieden oplichten zodat je weet waar een interventie het meest nodig is.”

Blue zones

Kijken de onderzoekers ook naar ‘blue zones’, waar mensen gezond oud worden, zoals in delen van Italië? Lakerveld zegt hierop in NRC: “Wij focussen vooral op obesitas, gezondheidsrisico’s en ongelijkheid. Tegelijkertijd ontdek je dan ook veel over gebieden waar het goed gaat. Met die blue zones is trouwens wel iets interessants aan de hand. Die dingen waardoor mensen heel oud werden, waren vaak uit nood geboren. Die gezonde ouderen moesten ooit uit armoede een moestuin beginnen. Nu is het goedkoper om naar de supermarkt te gaan en ultrabewerkt voedsel te eten.”