Nieuw leven voor oude vriendschappen
Vriendschappen kunnen verwateren, en vaak vinden mensen het moeilijk om dan na lange tijd weer een berichtje te sturen. Terwijl een hervonden vriendschap veel waard kan zijn, aldus een artikel in de Volkskrant.
Studies naar het Facebookgebruik van ouderen laten zien dat het terugvinden van mensen van vroeger een belangrijke motivatie is om sociale media te gaan gebruiken. Vanwege de gedeelde geschiedenis zijn vrienden van vroeger bij uitstek geschikt om je een spiegel voor te houden. ‘Dat is een belangrijke functie van vrienden’, zegt Beate Völker, hoogleraar stadssociologie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in vriendschap, in de Volkskrant. ‘Een oude vriend kent jou van een tijd terug. Ze zien of je bent veranderd.’ Als het om eten en kleding gaat, dan praten we vaak over duurzaamheid, maar volgens de hoogleraar valt er dus ook wat te zeggen voor ‘sociale duurzaamheid’.
Veel gebeurd
Met sociale media is het tegenwoordig erg makkelijk om iemand op te zoeken. ‘Kies je communicatiemiddel zorgvuldig’, zegt Erik van Ingen, socioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gespecialiseerd in de sociale gevolgen van internetgebruik.. Volgens de media richness-theorie bestaat er een hiërarchie: tijdens een telefoontje kun je meer informatie overbrengen, bijvoorbeeld met intonatie, dan in een bericht op LinkedIn. ‘Als je boodschap voor meerdere interpretaties vatbaar is, bijvoorbeeld omdat er in de tussentijd veel is gebeurd, dan kun je beter voor een ‘rijker’ communicatiemiddel kiezen en de telefoon pakken.’ Anders volstaat een berichtje op sociale media.