Minder goed slapen hoort bij het ouder worden
Ouderen melden vaker slaapproblemen, maar dat is soms een kwestie van perceptie, zegt slaapoefentherapeut Francis Lanen in een slaapspecial van het AD. Minder goed slapen hoort ook gewoon bij ouder worden. Je biologische klok wordt kwetsbaarder. Daardoor slaap je niet meer als een 20-jarige, maar dat verwachten ouderen vaak wel.”
Onnodig veel medicatie
In Nederland slikken onnodig veel mensen medicatie tegen slaapproblemen. Verslavingsartsen zien volgens het AD een toename van het aantal verslaafde patiënten. Experts vinden slaaptherapie een beter middel tegen de kwaal.Mensen die met een slaapprobleem bij de huisarts aankloppen krijgen nogal eens een medicijn (veelal benzodiapine) voorgeschreven om de nacht beter door te komen. Vorig jaar waren er 1.326.000 gebruikers. Vóór 2020 nam dat aantal gestaag af, maar sindsdien zit de klad in de afname.
Langdurig gebruik verslavend
Het advies is volgens het AD om geen medicatie voor te schrijven. Alleen bij patiënten met kortdurende slaapproblemen, bijvoorbeeld na een overlijden, kan het, maar dan slechts eenmalig en voor enkele dagen. Bij langdurig gebruik kunnen de middelen verslavend zijn.
Gemiddeld 7 uur slapen
Ouderen slapen het minst, aldus de Volkskrant in een artikel over de effecten van de overgang naar de wintertijd: gemiddeld 7 uur. Bij leeftijdsgenoten kan de slaapbehoefte flink verschillen. Zo hebben veertigers en vijftigers een aanbevolen slaapduur van 7 tot 9 uur, en halen ze gemiddeld 7 uur 30 minuten.