Met omega 3-visvetten écht minder snel oud

Dagelijks een gram omega 3-vetzuur houdt zeventigplussers vitaler. Na drie jaar tijd zijn ze een maand of drie minder biologisch verouderd, dan generatiegenoten die het supplement niet namen. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een langlopend onderzoek onder 777 Zwitserse ouderen, gepubliceerd in Nature Aging.

Gecombineerd met extra vitamine D en twee keer per week lichamelijke oefeningen, is het heilzame effect zelfs nog wat groter. Al zijn er ook mitsen en maren. Zo staat nog niet helemaal vast of minder snelle biologische veroudering ook echt wel betekent dat een mens dan langer blijft leven.

Experts

Toch spitsen ook niet bij het onderzoek betrokken experts de oren. ‘Dit is een van de eerste klinische onderzoeken die kijkt naar een causaal effect van een voedselinterventie op die biologische leeftijd’, zegt een onderzoeker voeding en veroudering van de Wageningen Universiteit tegen de Volkskrant. ‘En dat lijkt goed te werken. Mooi dat je met voeding die klok langzamer kunt laten lopen.’

Kanker

Eerder beschreven de Zwitsers dat omega 3-vetzuren het risico op vallen bij ouderen en op ontstekingen verlagen. De combinatie vetzuren, extra vitamine D en bewegen verkleint bovendien het risico op bepaalde kankers met 60 procent, bleek uit de cijfers.

Vallen

Klinkende getallen, aldus de Volkskrant, maar wel met nuances. Zo was de valkans bij de ouderen zonder supplement weliswaar zes op tien per jaar, maar bij de omega 3-slikkende ouderen nog altijd vijf op de tien per jaar. Bovendien was het risico op kanker sowieso niet erg groot: 4,4 procent bij de ónbehandelde groep, tegenover 1,5 procent bij de ouderen die aan sport deden en alle supplementen namen.