Koffieleuten maakt sterk
Mette van de Linden (28), junior-onderzoeker bij het VUMC in Amsterdam, beschrijft in het AD haar onderzoek naar de relatie tussen koffie en frailty, wat in het Nederlands het dichtst bij het begrip ‘kwetsbaarheid’ komt. En dan vooral de fysiologische achteruitgang op fysiek gebied.
Koffie als onderzoeksonderwerp vond deze onderzoeker interessant omdat we in Nederland massaal koffiedrinken en zij benieuwd was naar de gevolgen. Uit een analyse van de onderzoeksgegevens (uit een studie over ouder worden in Amsterdam) bleek dat personen die gemiddeld meer dan twee kopjes per dag dronken een lager risico hadden op kwetsbaarheid vergeleken met personen die gemiddeld twee of minder kopjes per dag nuttigden.
Minder gewichtsverlies, meer spierkracht
Concreet werd een verband gevonden tussen koffieconsumptie, minder gewichtsverlies en meer spierkracht, aldus Van de Linden in het AD. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat er in koffie antioxidanten zoals polyfenolen zitten en die hebben een ontstekingsremmend effect. Andere mogelijke verklaringen zijn dat bepaalde stoffen in koffie kunnen helpen bij het voorkomen van spierschade en het verbeteren van de insulinegevoeligheid en de glucoseopname bij deze groep.