Intimiteit en seks niet leeftijdgebonden

Wonen in een verpleeghuis betekent aanpassen, maar door stereotypen over ouderen verdwijnt vaak het seksleven van bewoners, aldus een artikel in Het Parool.

Het idee dat mensen boven middelbare leeftijd lichamelijk genot willen beleven is voor veel jongere mensen, en sommige ouderen, ongemakkelijk. “Daar wordt dan vaak een beetje lacherig over gedaan,” zegt een seksuoloog en gezondheidszorgpsycholoog. Maar verlangen naar intimiteit en seks is niet leeftijdgebonden; ouderen hebben er evenveel behoefte aan als jongere generaties. Wanneer ouderen langdurig in de verpleegzorg terechtkomen, kan dat taboe een obstakel worden.

Andere regels

Hoe gaat je seks- en liefdesleven verder als je niet meer zelfstandig woont, maar in een verpleeghuis? “Je komt ergens te wonen waar andere regels zijn of waar men vindt dat seksualiteit niet per se een belangrijk onderdeel is van die zorgplek,” vertelt een expert seksualiteit van expertisecentrum Rutgers in Het Parool. Het gevolg is dat ouderen dat deel van zichzelf niet kunnen vormgeven in hun nieuwe woonplaats, maar vaak ook onjuiste of onvolledige informatie krijgen over de relatie tussen ziekte en seksualiteit. “Dat is natuurlijk onprettig.”

Liefdesambassadeurs

Zorgorganisatie Amstelring laat in Het Parool weten dat seksualiteit en intimiteit een structurele plek hebben binnen het beleid. “Wij bieden onder andere e-learnings en oefenstof aan, zetten speciale ‘liefdesambassadeurs’ in, zoals geestelijk verzorgers en gz-psychologen, en we organiseren de ‘maand van intimiteit en seksualiteit’ om het onderwerp onder de aandacht te brengen.”

Schaamte en ongemak

Richtlijnen geven hoop, maar zolang hulpverleners er niet op de man af naar vragen blijft het taboe op seks in veel verpleeghuizen bestaan. De belangrijkste redenen daarvoor zijn volgens een peiling uit 2022 schaamte en ongemak bij verpleegkundigen, de patiënt die er zelf niet over kan of wil praten en het simpelweg ontbreken van een aanleiding voor een gesprek. Driekwart van de ondervraagde ouderen in een groot onderzoek van ouderenbond KBO-PCOB gaf aan dat het in hun leven tot dan toe heel ongebruikelijk was om te praten over seksualiteit en intimiteit.