Het Danspaleis, tankstation van levensvreugde
Al twaalf jaar organiseert Het Danspaleis onder de noemer ‘Tankstation van levensvreugde’ dansfeesten om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en hun vitaliteit te bevorderen. Met groeiend succes, aldus Het Parool in een reportage vanuit het Senioren Café in de Watergraafsmeer. ‘Muziek blijkt een magisch middel om mensen weer aan te zetten.’
Het Danspaleis werd twaalf jaar geleden opgericht door Suna Duijf, die toen als dj overal en nergens optrad. “Muziek is een universele, verbindende taal en kan mensen voor elkaar openen. Zeker in deze tijd is het belangrijk dat dit soort ontmoetingen er zijn:, zegt zij in Het Parool.
Weer even jong
“Mensen komend morrend en met pijntjes naar een danspaleis toe,” zegt Ellen de Boer,die twee jaar geleden werd aangesteld als zakelijk directeur om de groei van de stichting te begeleiden, “maar zodra ze de muziek horen vergeten ze hun beperking. Ze voelen zich weer even jong.”
Miljoen omzet
De omzet bedraagt inmiddels een miljoen en er werken bijna 50 mensen bij Het Danspaleis. Naast Duijf en De Boer zijn dat voornamelijk ‘bouda’s’ (bouwer-dansers) en 17 ‘plaatjesdraaiers’ (dj’s). Soms zijn er wel zes tot acht danspaleizen per dag, door het hele land. Om die te kunnen bestieren is er ook nog een pool met 325 vrijwilligers, variërend in leeftijd van 23 tot 87.
Boekingen door hele land
De stichting draait op subsidies van gemeenten en wordt ingehuurd door welzijnspartijen, verzorgingshuizen en andere organisaties die met ouderen werken. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere heeft Het Danspaleis een doorlopende agenda. Daarnaast zijn er boekingen door het hele land, nu 600 per jaar, variërend van grotere danspaleizen (50 à 150 bezoekers) tot besloten huiskamerfeesten (12 à 15).
Meer levenslust
Om Het Danspaleis voor iedereen toegankelijk te houden zijn de feesten gratis. De Boer: “Iedereen is bij Het Danspaleis welkom, maar de focus ligt op 65-plus. Het is mooi om jong en oud met elkaar te verbinden.” De resultaten van Het Danspaleis liegen er volgens Het Parool niet om. Uit een recente impactmeting van socioloog en vergrijzingsexpert Jelte Bakker (Vintage Society) blijkt dat 78 procent van de deelnemers door de dansfeesten nieuwe mensen heeft leren kennen. 84 procent voelt meer levenslust en 71 procent voelt zichzelf sterker worden door het bijwonen van danspaleizen. Als cijfer krijgt Het Danspaleis van bezoekers gemiddeld een 9,2.