De ene grijsaard is de andere niet
Weg met die vieze term ‘grijze druk’, schrijft Liesbeth Wytzes in haar column in EW. Grijze prop is weer iets anders dan grijze druk, een al veel langer gebruikte, maar daarom niet minder onaangenaam, aldus de EW-redacteur (1957).
“Inmiddels worden steeds meer mensen steeds ouder, er is dus eigenlijk sprake van dubbele vergrijzing, zeg maar een grijze drukprop. Want op 1 januari had Nederland 3,6 miljoen inwoners van 65 jaar en ouder: eenvijfde van de bevolking. Het is niet gek om 90 te worden.”
Beledigende omschrijving
“Maar wat is dit voor vreemde manier van allemaal mensen op één hoop gooien”, vraagt de EW-columnist zich af. “Oudere mensen zijn in dit betoog allemaal grijs, dus ja, dat lijkt dan allemaal op elkaar. Zo’n beledigende en generieke omschrijving zou tegenwoordig voor geen enkele andere bevolkingsgroep nog worden geaccepteerd – en terecht! Waarom dit dan wel gebeurt bij oude mensen, is natuurlijk een raadsel, maar even goed stigmatiserend.”
Demografen, verzin iets anders
“Ik zou zeggen”, besluit Wytzes haar column in EW: “verzin eens iets anders demografen! Voor je het weet ben je ook een grijze prop. En dan zul je merken dat de ene grijsaard de andere niet is, net zoals de ene jongere de andere niet is. Je haar wordt misschien grijs, maar je persoonlijkheid blijft over het algemeen onveranderd.”