De boomer is meer mentaliteit dan leeftijd

Op het account ‘Brieven van Boomers’ (op Instagram en X) worden ingezonden brieven van typische boomers verzameld. Kelli van der Waals schrijft er in Trouw over in haar rubriek Swipen & klikken.

“Wat de schrijvers van boze boomerbrieven met elkaar gemeen hebben, is de veronderstelling dat de wereld op hun mening zit te wachten (want ingezonden brief), dat ze een buitengewoon inzicht in die wereld hebben (‘m.i. 10 procent’), en dat ze enorm worden achtergesteld.”

Gunstige omstandigheden

Niet om te generaliseren, hoor, aldus Van der Waals in Trouw. “Echt niet alle mensen geboren tussen 1946 en 1964 (babyboomers) zijn zo. Het concept ‘boomer’ betreft niet zozeer een leeftijd, maar een mentaliteit. Die misschien relatief veel voorkomt onder babyboomers. Wellicht vanwege de gunstige historische omstandigheden waarin ze hebben geleefd.”

Coping mechanisme

Het is even schakelen als het dan anders moet, dat is begrijpelijk,schrijft Van der Waals. “Als vliegen of vlees eten opeens niet meer de bedoeling is en er procentpunten moeten worden ingebonden op de oudedagsuitkering. Maar waar boomers het moeten doen met minder pensioen, heeft een groot deel van de jongere generaties überhaupt geen pensioen. En vaak ook geen koophuis, vast contract, ziekteverlof of een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Geen wonder dus, dat zij soms even willen lachen om de boomer die in hun ogen alles heeft en toch verongelijkt doet. Noem het een coping mechanisme.”

In alle lagen van bevolking

Maar geen generatie is immuun voor de boomer-mentaliteit, aldus Van der Waals in Trouw. “De voordringers, de onterecht verongelijkten, de betweters en de voor-zichzelf-klagers bestaan in alle lagen van de bevolking, kunnen elke leeftijd hebben. Je kan ‘Brieven van Boomers’ zien als stereotype-bevestigende spot, maar ook als een spiegel waar iedereen eens in zou moeten kijken, om zich af te vragen: waar zit eigenlijk mijn innerlijke boomer?”