Afscheid van je rijbewijs: een rouwproces

Het debat over strengere keuring van 75-plussers op de weg maakt heftige emoties los. Het zou vrijheidsberoving en leeftijdsdiscriminatie zijn.

Waarom vliegen bestuurders op leeftijd zo in de gordijnen? “Zo’n strengere keuring wordt gezien als het afpakken van je rijbewijs. Zo van: ‘daar gaan heel veel mensen niet doorheen komen’. Dat roept weerstand en emoties op”, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in het Noordhollands Dagblad.

Langer en verantwoord rijden

“Een hernieuwde keuring zou er juist toe moeten leiden dat je lánger kunt blijven rijden, maar wel op een verantwoorde manier. Dat betekent dat je soms hulp nodig hebt bij het autorijden. Kan zijn een bril, gehoorapparaat, of aanpassing aan de auto. Ik geloof daar echt in. En natuurlijk komt voor sommigen ooit het moment dat het echt niet meer kan.”

Inperking vrijheidsgevoel

Autorijden staat voor vrijheid, beweging, komen waar je wilt., zegt de verkeerspsycholoog in het Noordhollands Dagblad. “Het afnemen van iemands rijbewijs zorgt voor een enorme inperking van dat vrijheidsgevoel.” Het is een rouwproces, je sluit een deel van je leven af. “Het is opnieuw een confrontatie met dat je ouder wordt.

Wat langzamer, hoe erg is dat?

Je kunt ouderen volgens Tertoolen absoluut niet automatisch tot brokkenmakers bestempelen. “Bestuurders die net hun rijbewijs hebben zijn statistisch gezien veel gevaarlijker dan ouderen met al hun ervaring. Die grijze bol trekt misschien wat langzamer op bij het verkeerslicht, maar hoe erg is dat?”

Keuringen stellen nu niks voor

De keuringen van nu stellen volgens de verkeerspsycholoog niks voor. “Er wordt niet gepolst of iemand goed kan rijden, of ondersteuning nodig heeft.” Arjen Grave, directeur van Keurdokter, zegt in het Noordhollands Dagblad: “Waarom kijkt het CBR niet naar de kwaliteit van de keuringsarts? Begin dáár eens. Helaas, er zijn heel veel keurcowboys. Mensen waarbij je in tien minuten weer buiten staat.” Probleem is volgens Grave: het mag niks kosten.