Statement tegen overmatig alcoholgebruik

Om patiënten het goede voorbeeld te geven hebben medewerkers van huisartsenpraktijk Dorpsstraat in Landsmeer volgens het Noordhollans Dagblad een maand lang (dry january) geen druppel alcohol aangeraakt.

Veel patiënten drinken dagelijks meerdere glazen alcohol en vinden dat normaal. Dat geldt vooral voor de groep 50-plussers. Het is de belangrijkste reden dat de huisartsenpraktijk al gauw interesse toonde naar het meedoen aan de actie dry january. Praktijkondersteuner Amber Sterk zegt in het Noordhollands Dagblad: “Ze drinken iets tijdens het koken, bij het avondeten en als ze naar bed gaan, want daar slapen ze dan goed op. En zo sluipt het erin. Het komt dan gauw neer op vier tot vijf glazen per dag. Dat aantal is echt fors en zorgelijk.”

Generatiekloof

Een grote groep van de 50-plussers die veel drinkt is pensionado. Die hoeven de volgende dag niet meer op werk te verschijnen, waardoor een kater minder een probleem is. Volgens Sterk zou de normalisering ook weleens kunnen liggen aan een generatiekloof. “Vroeger was het veel normaler om bij alles te drinken. Bij sommigen gebeurde dat van huis uit ook al dagelijks, hoor ik ook van patiënten.”

Schadelijke effecten

De effecten van dagelijks alcoholgebruik op het lichaam zijn niet mis. De praktijkondersteuner zegt hierover in het Noordhollands Dagblad: “Het raakt meerdere vlakken, het heeft invloed op het geheugen, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk en kan samenhangen met diabetes.”

Gesprek aangewakkerd

Sterk heeft het idee dat hun actie iets heeft aangewakkerd. “Het wakkert een gesprek aan, je doet bovendien zelf mee en geeft het goede voorbeeld. Ik heb van een aantal patiënten gehoord dat ze geïnspireerd waren geraakt en hebben meegedaan. Dat is wat je ermee wil bereiken.”