Wat levert het op om door te werken?
Later met pensioen gaan betekent vaak een hogere maandelijkse pensioenuitkering. Maar hoe regel je dit en zitten er nog addertjes onder het gras? Jos van Dijk van pensioenfonds ABP en Bas Kuik van Nationale Nederlanden geven uitleg in het AD.
Veel gezonde en fitte Nederlanders van eind 60 denken er niet over om te stoppen met werken en zien zichzelf al helemaal niet heel de dag achter de geraniums zitten. Voor een andere groep speelt mee dat het pensioen geen vetpot is en dat ze daarom hun pensionering zo lang mogelijk uitstelt, voorbij de AOW-leeftijd. Maar is dit inderdaad een slimme keuze?
Dat kan een aantrekkelijke optie zijn, zegt Van Dijk in het AD. “Wij gaan altijd uit van een bepaalde periode dat je nog leeft na je pensioen, en die is statistisch bepaald. Stel je je pensioen uit, dan wordt die periode korter.’’ De pensioenpot die voor jou is opgebouwd, hoeft dan over een minder lange periode worden uitgesmeerd. Dit betekent dat je uiteindelijke pensioenuitkering hoger wordt.”
Kapitaal omzetten in uitkering
De keuze om je pensioen uit te stellen, staat altijd los van hoe het pensioen is opgebouwd, benadrukt Bas Kuik in het AD. “Een pensioenkapitaal moet altijd omgezet worden in een pensioenuitkering. De uiteindelijke hoogte van het te ontvangen pensioen hangt af van een aantal aspecten. Zo bepalen onder andere de rente, het ‘aankooptarief voor pensioen’ maar ook de beleggingswaarde – op het moment dat je de pensioenuitkering koopt – de definitieve hoogte.”
Afspraken in cao
De AOW-uitkering kun je niet uitstellen. Die gaat gewoon in als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. De hoogte verandert ook niet als je blijft werken nadat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Maar daar moet je wel goede afspraken over maken met je werkgever. Van Dijk zegt hierover in het AD: “Je werkgever moet er wel mee instemmen. In steeds meer cao’s zijn hier afspraken over opgenomen. Zijn die er niet, dan kun je altijd individueel om toestemming vragen.”